Japanski čizkejk izgleda potpuno drugačije: Evo kako se pravi

Kristina LJubisavljević

31. 01. 2024. 000000 20:00

Foto: Shutterstock

Čuveni japanski čizkejk za ključne sastojke ima krem sir, puter, mleko i belanca. Popularan je na društvenim mrežama, ali je vrlo lagan i ukusan desert. Možda ćete želeti da probate i karamel čizkejk sa jabukama. Evo kakod da napravite čuveni japanski čizkejk!

Sastojci:

  • 60 g neslanog putera, plus 1 kašika za podmazivanje
  • 230 g krem sira
  • 50 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • Šećer u prahu za posipanje

Za testo

  • 130 ml punomasnog mleka
  • 5 srednjih žumanaca
  • 40 g običnog brašna, prosejanog
  • 20 g kukuruznog brašna, prosejanog

Za beze

  • 5 srednjih belanaca
  • ¼ kašičice vinskog praška za pecivo
  • 50 g šećera

Recept za čuveni japanski čizkejk

Obložite kalup za torte

Utrljajte 1 kašiku putera oko unutrašnjosti kalupa za torte i obložite ga papirom za pečenje.

Prokuvajte sir i šećer

Dodajte krem sir, šećer i ekstrakt vanile u šerpu na laganoj vatri i kuvajte 3-4 minuta, mešajući, dok ne postane glatko. Ostavite da se ohladi.

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 165°C. Nežno umutite sastojke za testo, a zatim dodajte mešavinu sira kutlaču po kutlaču, mešajući između svakog dodavanja, dok testo ne izgleda kao krema.

Napravite beze

Za beze, stavite belanca i vinski prašak za pecivo u veliku posudu za mešanje i umutite dok se ne formiraju mekani vrhovi (vrhovi će vam se prevrnuti kada izvadite mešalice). Dodajte šećer, kašiku po kašiku, dobro mutite posle svakog dodavanja, a zatim nastavite da mutite dok masa ne postane čvrsta i svilenkasto-glatka. Postepeno ubacite 2 kašike mešavine belanaca u testo. Ponovite ovo još 4 puta, a zatim dodajte preostalu mešavinu belanaca u testo i umešajte veoma nežno, pokušavajući da izgubite što je moguće manje vazduha.

Pecite i servirajte

Duboki pleh za pečenje do pola napunite ključalom vodom i stavite u rernu. Smesu za torte sipajte u obložen kalup za torte, ostavite u plehu sa vrućom vodom i pecite 25 minuta. Smanjite temperaturu na 120°C i otvorite vrata rerne na 30 sekundi. Zatvorite vrata i pecite još sat vremena. Isključite rernu, sačekajte 5 minuta, a zatim otvorite vrata rerne i držite ih otvorenim da bi se kolač polako hladio još sat vremena. Izvadite iz rerne, a zatim izvadite kalup za torte iz vode. Pažljivo izvadite kolač od sira iz kalupa. Servirajte i uživajte u čuvenom japanskom čizkejku!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU