Najbolji doručak ukoliko ste na dijeti: Važno je za početak dana
Mnogi ne stižu da doručkuju ili samo zgrabe nešto u pekari na brzinu. Međutim, takav "moderan" život utiče pogubno na naš hormonalni status i doprinosi gojaznosti i drugim zdravstvenim problemima. Sve više stručnjaka ponovo preporučuje zasitan, obilan doručak, posle kojeg sledi umereni ručak, dok se veče završava laganim obrokom s malo ugljenih hidrata.
Hormoni su "hemijske poruke" koje naše endokrine žlezde šalju različitim sistemima u telu i podstiču ih da obave svoju funkciju. Kad ujutru ustanemo, one oslobađaju čitav niz supstanci koje nam pomažu da se probudimo i pripremimo za dan pred nama.
Jedna studija je nedavno pokazala da među onima koji ujutru doručkuju ima manje žrtava srčanog udara, a istraživači to pripisuju zdravijem hormonalnom balansu.
- Ujutru nam se nivo hormona prirodno podiže i pomaže organizmu da hranu pretvori u energiju koja nam je potrebna za početak dana - kaže dr Danijela Jakubovic, sa Univerziteta u Tel Avivu.
- U našem istraživanju se pokazalo da obilni doručak pokreće biohemijski proces koji obara rizik od dijabetesa. Osobe koje su tako doručkovale daleko su brže mršavile od kontrolne grupe.
U kliničkom testu, dijabetičari su podeljeni u dve grupe, a prva se hranila na tradicionalan način - više kalorija u večernjem obroku. Druga grupa je dobijala doručak bogat ugljenim hidratima, sa 700 kalorija, za ručak su imali malo ugljenih hidrata i 600 kalorija, a za večeru samo 200 kalorija.
Pokazalo se da je kod ispitanika u drugoj grupi šećer pao za 50 odsto, glad se smanjila za 700 odsto, a potreba za slatkišima za čak 900 odsto. Oni su smršali 10 puta više nego ispitanici prve grupe.
- Parče hleba ujutru je mnogo manje doprinosilo gojenju nego to isto parče hleba uveče - tvrd dr Jakubovic.
Prema njenim rečima, hrana bogata proteinima koju pojedemo ujutru održavaju nivo šećera u krvi satima nakon doručka i drže glad pod kontrolom čitavog dana. Pročitajte i koji vitamin je obavezan za zdravo srce, krvne sudove i jake kosti.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU