SLATKE I NEODOLJIVE URMAŠICE: Stari, tradicionalni, recept

Magazin Praksa

21. 01. 2024. 000000 21:00

Foto: Shutterstock

Da biste napravili urmašice potrebno je:

Za testo

  • 450 g brašna
  • 2 jaja
  • 2 šoljice (od 100 ml) šećera
  • 2 šoljice ulja
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 7 šoljica šećera
  • 7 šoljica vode
  • 1 kesica vanil šećera
  • 1 limun

Priprema:
U činiji umutite jaja sa šećerom. Dodajte ulje pa mutite dok masa ne postane glatka. Polako dodajte brašno sa praškom za pecivo, rukom umesite glatko testo, ni tvrdo ni meko. Od testa uzimajte po malo i dlanovima oblikujte valjke. Urmašice ređajte u podmazan pleh i viljuškom odozgo napravite šaru. Pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, odnosno dok ne porumene. 
Preliv: Skuvajte vodu, oba šećera i limun isečen na kolutove. Kad se malo zgusne prelijte vruće urmašice. Okrenite ih posle nekoliko minuta da upiju preliv. Najbolje je da odstoje preko noći.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU