Božićna pogača za početnike: Neizostavni deo današnje trpeze (VIDEO)
07. 01. 2024. 000000 10:00
Potrebno je:
- 800 g brašna
- 30 g kvasca
- 100 ml vode
- 1 kašićica šecera
- 1 jaje
- malo soli
- 30 ml ulja
- 300 ml mleka
Priprema:
Izmrviti kvasac, dodati šećer u 100 ml vode. Kad nadođe i zapeni dodati jaje, mleko, ulje, brašno i so. Zamesiti glatko testo i mesiti 5-6 minuta.
Ostaviti da odmori 30 minuta pokriveno. Istresti testo na sto i obraditi malo rukama i iseći mali deo, a ostali deo razvući u krug i staviti u okruglu tepsiju 22cm obloženu pek papirom.
Iseći od ostatka testa uzane trake pa i uviti u valjak i uplesti u pletenicu, pa prekrstit pletenicom pogaču. Između stavite figurice po želji. Pokriti da malo poraste i premazati žumancetom.
Peći na 200 stepeni C 40 minuta pred kraj pokriti folijom da sredina ne izgori Premazite odozgo malo maslacom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU