Kolač koji možete da poslužite nakon svečanog božićnog ručka: Idealan za sve koji vole suvo voće (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

07. 01. 2024. 000000 11:30

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 100 ml mleka
  • 1 jaje
  • 15 g kvasca 1 kašika šećera
  • 50 g maslaca ili margarina
  • malo ulja
  • 350 do 400 g brašna
  • korica limuna
  • malo soli
  • muskatni oraščić 
  • 100 g suvog grožđa
  • 50 g suvih kajsija
  • 50 g suvih smokava
  • 50 g suvih jagoda
  • 50 g seckanih oraha
  • 50 g suvih šljiva

Priprema:

Razmutiti kvasac u malo vode i dodasti šećer. 

Kad nadođe sipati u vanglu, dodati jaje, mleko, ulje, seckan maslac, koricu limuna, muskatni oraščić, brašno, so, a zatim suvo voće sečeno na kockice.

Zamesiti testo, pa ga pokriti da odmori 30 minuta. Istresti na sto, posuti malo brašnom, malo ga razvući, pa uviti u rolnicu i staviti u pleh. Odmoriti 20 minuta, premazati žumancetom i peći 45 minuta na 200 stepeni C.

Posuti prah šećerom. Ohlađenu seći i služiti posle ručka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU