SOČNI MIRIŠLJAVI MEDENJACI: Nema bolje poslastice za Novu godinu i Božić (RECEPT)

Magazin Praksa

24. 12. 2023. 000000 16:30

Foto: Shutterstock

Medenjaci su popularni tokom zimskih meseci, a posebno za vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Pripreme počinju ranije… Ukoliko još uvek niste našli recept po meri, evo rešenja.

Medenjaci, sastojci:

400 g brašna

120 g šećera u prahu

1/2 kesice praška za pecivo

1 kesica vanilin šećera

1/2 kašičice sode bikarbone

1 kašičica mešavine začina za medenjake

2 jajeta (umućena)

120 g omekšalog maslaca ili masti

120 g meda

Glazura:

200 g šećera u prahu

2 kašike tople vode

 

Priprema medenjaka:

u posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, pa dodajte jaja, maslac/mast i med.

Umesite testo.

Oblikujte 40 kuglica veličine oraha.

Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, a između medenjaka napravite razmak.

Medenjake pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta.

Proveravajte tokom pečenja – kada dodirnete medenjaci treba da budu meki (biće čvršći kada se ohlade).

*Umesto začina za medenjake, možete staviti cimet.

 

Priprema glazure:

Šećer u prahu sipajte u činiju.

Vodu dodajte postepeno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Glazura za medenjake ne treba da bude ni retka ni gusta.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU