Kako se sprema POSNI SLAVSKI KOLAČ? Spremite se za Svetog Nikolu

Kristina LJubisavljević

19. 12. 2023. 000000 10:47

Foto: Shutterstock

Trpeza za Svetog Nikolu je posna, a mnoge domaćice se pitaju kako da danas spreme posni slavski kolač.

Sprema se lako, a potrebno je da zamenite samo nekoliko sastojaka.

Potrebno je:

  • 1kg brašna T- 400 glatko
  • 450ml vode + 30ml.
  • 50ml ulja
  • 30 do 40g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

Priprema:

Umesite glatko testo i ostavite da nakvasi oko sat vremena. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 10 minuta. Zatim smanjite na 180 stepeni Celzijusa pa i na 170 Celzijusa i pecite još 35 minuta. Obavezno nakon 10 minuta pečenja pokrijte pokvašenim papirom za pečenje. Nakon pečenja vreo slavski kolač premažite uljem.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU