Kako se sprema POSNI SLAVSKI KOLAČ? Spremite se za Svetog Nikolu
19. 12. 2023. 000000 10:47
Trpeza za Svetog Nikolu je posna, a mnoge domaćice se pitaju kako da danas spreme posni slavski kolač.
Sprema se lako, a potrebno je da zamenite samo nekoliko sastojaka.
Potrebno je:
- 1kg brašna T- 400 glatko
- 450ml vode + 30ml.
- 50ml ulja
- 30 do 40g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
Priprema:
Umesite glatko testo i ostavite da nakvasi oko sat vremena. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 10 minuta. Zatim smanjite na 180 stepeni Celzijusa pa i na 170 Celzijusa i pecite još 35 minuta. Obavezno nakon 10 minuta pečenja pokrijte pokvašenim papirom za pečenje. Nakon pečenja vreo slavski kolač premažite uljem.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU