KETO DIJETA za 21 dan: Idealna za početnike
Keto dijeta je pored Mediteranske dijete veoma cenjena kod lekara, pre svega što ova dijeta savetuje izbacivanje šećera i ugljenih hidrata iz jelovnika.
U suštini treba da jedete 3 obroka, bez preskakanja, i da ta tri obroka sadrže meso i povrće. Najedite se dobro i sigurno nećete osećati glad, a kilogrami će nestajati.
Keto dijeta puni organizam mastima i proteinima, koji nam pomažu da se osećamo odmornije, a time i manje jedemo.
U ketogenoj dijeti dozvoljeni su meso, riba, morski plodovi, jaja, povrće i voće koje nije puno skroba, orašasti plodovi, sir, masti...
Očekivani gubitak kilaže je od pola kilograma do kilogram nedeljno, što je zdrav tempo mršavljenja.
Prvih 7 dana - JELOVNIK
U jelovniku koji sledi nalazi se manje od 50 g ugljenih hidrata po danu. Količine se mogu modifikovati prema individualnim nutritivnim potrebama:
Ponedeljak
- Doručak: jaja na oko pečena na maslacu i kuvano povrće
- Ručak: pljeskavica punjena sirom, pečurke i avokado, zelena salata
- Večera: svinjski medaljoni i boranija na kokosovom ulju
Utorak
- Doručak: omlet s pečurkama
- Ručak: salata od tunjevine s paradajzom, celerom i zelenom salatom
- Večera: pečena piletina s brokolijem zapečenom u pavlaci
Sreda
- Doručak: paprike punjene jajima i svežim sirom
- Ručak: salata od jaja, špargla, ćuretine, avokada i sira i maslinovog ulja
- Večera: grilovani losos sa spanaćem u kokosovom ulju
Četvrtak
- Doručak: punomasni jogurt s malo bobičastog voća
- Ručak: teleći odrezak s karfiolom, sirom, začinima, avokadom i salsom
- Večera: svinjski odrezak s brokolijem i sirom
Petak
- Doručak: jaja pečena u avokadu
- Ručak: zelena salata s piletinom i maslinovim uljem
- Večera: ćureće meso sa salatom
Subota
- Doručak: tortilja od karfiola sa sirom i avokadom
- Ručak: losos s pestom i zelenom salatom
- Večera: ćufte s testeninom od tikvica i parmezanom
Nedelja
- Doručak: čia puding s kokosovim mlekom, kokosom i orasima
- Ručak: salata od bakalara s kuvanim jajetom, zelenom salatom, avokadom i sirom
- Večera: piletina sa povrćem.
Drugih 7 dana - jelovnik
1 dan:
- Doručak: zezela salata i dva kuvana jaja
- Užina: šaka badema
- Ručak: Paradajz čorba, pečene paprike i komad junetine
- Večera: Salata od cvekle, šargarepe i jabuke.
2 dan:
- Doručak: Sardina, luk i zelena salata.
- Ručak: Kuvan kupus sa junetinom.
- Večera: Cezar salata.
3 dan:
- Doručak: Grčki jogurt sa mlevenim bademima.
- Ručak: Grčka salata.
- Večera: Paradajz čorba.
4 dan:
- Doručak: Keto hleb sa grčkim jogurtom.
- Ručak: Pileće belo meso, grilovano i kupus salata.
- Večera: Riba i povrće.
5 dan:
- Doručak: omlet jaja i spana.
- Ručak: Popaj salata.
- Večera: Rendan celer sa urdom.
6 dan:
- Doručak: sardina sa lukom i zelenom salatom.
- Ručak: Gulaš sa pire krompirom (postepeno uvođenje ugljenih hidrata)
- Večera: Supa od povrća.
7 dan:
- Doručak: Keto hleb i jogurt.
- Ručak: Kuvano povrće i pečeno svinjsko meso
- Večera: Supa.
Trećih 7 dana- JELOVNIK
Ponedeljak
- Doručak: 2 kuvana jaja, parče feta sira i zelenu salatu.
- Ručak: 1 pečena pastrmka i kuvani brokoli.
- Večera: Salata od rendanog celera izmešanog sa urdom.
Utorak:
- Doručak: Tunjevina, zelena salata.
- Ručak: Pečene paprike i komad kuvane junetine.
- Večera: Salata od rendane cvekle, šargarepe i jabuke.
Sreda:
- Doručak: Kajgana od jaja i spanaća.
- Ručak: Paradajz čorba (luk, celer, šargarepa, paradajz) i parče sira
- Večera: Pileća salata.
Četvrtak:
- Doručak: Keto hleb sa pljeskavicom (hleb: 3 jaja, malo urde, malo soli, malo praška za pecivo. Umutiti i peći na 180 stepeni. Ispržiti pljeskavicu pa staviti u hleb).
- Ručak: Salata od slaninice, malo brokolija, susama i sira.
- Večera: Čorbica od povrća.
Petak:
- Doručak: Grčka salata.
- Ručak: Pileće belo meso i povrće po želji.
- Večera: Pečene paprike sa maslinovim uljem i urada sirom.
Subota:
- Doručak: 2 kuvana jaja, malo sira i slanine.
- Ručak: Pečeni fileti ribe i kupus salata.
- Večera: Cezar salata.
Nedelja:
- Doručak: Omlet sa pečurkama.
- Ručak: Gulaš od junećeg mesa i pečuraka, salata po izboru.
- Večera: Brojsov sok.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU