BOŽIĆNI POST: Pripremite obroke po receptima sa Hilandara
Recepti sa Hilandara oduševljavaju ljude, te ih rado uvek probaju, a svi se slažu u jednom - da imaju poseban ukus. Ovoga puta otkrivamo vam način na koji monasi sa Atosa prave sarmu, punjene paprike, pasulj i paprikaš. Priprema je jednostavna, ali zato miris ostaje zauvek upamćen.
1. SARMA
Sastojci:
2 praziluka
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
100 gr riže
350-400 gr mlevenih oraha
100 gr dimljene ribe (losos)
12-15 listova kiselog kupusa
U smesu dodati so, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beli luk u granulama, peršun, čili začin pa promešati
Priprema:
Priprema je jednostavna. Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte oprani pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotajte sarmu, slažite u šerpu pa stavite u rernu. Kuvati u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.
2. PAPRIKAŠ
Sastojci:
1/2 kg krompira
1/2 kg crnog luka
2 šargarepe
4 mesnate paprike
1 veza peršuna
2 kašike suvog začina
2 kašike brašna
mlevena paprika, so
Priprema parikaša:
Krompire oljuštiti i iseći na kocke, naliti vodom da ogreznu i staviti iseckani crni luk, šargarepu, paprike i sve skuvati. Brašno i mlevenu papriku razmutiti u malo vode i umešati u jelo.
Dodati začin i so po ukusu, pa skloniti sa šporeta i dodati vezu sitno seckanog peršuna.
3. PASULJ
Sastojci:
pasulj
vodu
maslinovo ulje
crni luk
paradajz
mlevenu papriku
biber, so
sušeni začini
Priprema:
Pasulj otrebiti i oprati, staviti u lonac i sipati onoliko vode koliko treba da se pasulj prekrije. Kuvati na visokoj temperaturi i paziti da ne zagori.
Dok se pasulj kuva, u tiganju na maslinovom ulju ispržiti nekoliko glavica krupno sečenog crnog luka. Izdinstati, pa dodati iseckan paradajz, mlevenu papriku i ostale začine.
Skuvan pasulj preliti ovom zaprškom, dobro izmešati, pa staviti u zagrejanu rernu da se malo zapeče. Peći dok se odozgo ne uhvati korica.
4. POSNE PAPRIKE
Sastojci:
6 suvih crvenih paprika
3 praziluka ili jedna srednja glavica crnog luka
100 g krupno mlevenih oraha
100 g pasulja tetovca
1 šoljica (za crnu kafu) pirinča
mešavina suvog biljnog začina
crvena mlevena paprika,
so, biber
Priprema:
Propržiti kratko praziluk (ili sitno seckani luk) na malo ulja, a zatim dodati mlevene orahe. Pržiti sve zajedno još 2-3 minuta i zatim u to dodati opran i očišćen pirinač i pasiran skuvani pasulj.
Nastaviti sa prženjem još 1 minut, pa dodati mešavinu suvog biljnog začina te posoliti i pobiberiti po ukusu. Krčkati još 2 minuta na tihoj vatri. Za to vreme ostaviti suve paprike da odstoje u toploj vodi, da bi se lakše napunile. Zatim napuniti pripremljenim filom, ali voditi računa da se ne napune do vrha.
Napunjene paprike poređati u šerpu, doliti malo vode i krčkati na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan. Po potrebi dolivati još vode.Nakon toga, zapeći u rerni zagrejanoj na 200°C pa pred kraj pečenja preliti uljem prethodno proprženim sa crvenom mlevenom paprikom.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU