NAPRAVITE NAJBOLJU SRPSKU SARMU: Naše bake su koristile OVE TRIKOVE za najukusnije jelo (RECEPT)

Magazin Praksa

30. 11. 2023. 000000 22:00

Foto: Shutterstock

Ono što svi volimo je sarma koja je kraljica srpske kuhinje. Svako je sprema na svoj način, a sada ćete videti kako se sprema seljačka sarma, kako samo seljaci znaju da je prave.

 

Ovo su sastojci za recept za pravljenje seljačke sarme:

  • Paradajz u boci ili paradajz oko 300 ml
  • Veća glava kiselog kupusa
  • Lovorov list
  • Dimljena slanina
  • 6 čena belog luka
  • 1 kg mlevenog mešanog mesa (govedina/svinjetina)
  • 3 glavice crnog luka
  • Meso po želji (vrat, rebra)
  • So i biber
  • Domaća mast
  • Suva paprika
  • Šolja pirinča

Priprema:

Propržite luk i beli luk, pa dodajte mleveno meso. Dodajte začine i sol po ukusu. Kada se sve lepo proprži, dodajte oprani pirinač, pa uzmite kupus i uvijte sarmu. Uklonite koren sa svakog lista da biste ga lakše umotali. Kada ih umotate, stavite u duboku tepsiju gde ste na dnu namazali masnoću. Ređati sardine i suvo meso, dodati lovorov list po želji. Sipajte paradajz, pa dolijte vode da se sarme natopi. Kuvati oko 2 sata, obavezno na laganoj vatri. Na kraju na masti možete propržiti po kašiku brašna i aleve paprike, a pred kraj kuvanja, dok se još krčka, prelijte sosom. Dobićete odličan preliv za sarmu.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU