KAKO NAPRAVITI DOMAĆI KESTEN PIRE: Jedan sastojak daje mu posebnu aromu, lepši niste probali (FOTO)
Pored brojnih kolača, on ne neizostavan u ponudi poslastičarnica širom regiona. Sa dodatkom šlaga ovo je moćna poslastica u kojoj uživaju sve generacije. Evo kako da sami napravite domaći kesten pire.
Sastojci:
1 kg neoljuštenih ili 600 g očišćenih kestena
200 ml vode
50 ml ruma
15 ml arome vanile
70g šećera
Priprema:
Kestene isecite nožem oko 1 mm, i stavite u šerpu u kojoj će se kuvati. Dodajte količinu vode da pokrije sve kestene. Malo posolite i kuvajte na srednjoj vatri. Kada voda provri, kuvajte kestene još 20 minuta.
Izvadite kestene, ostavite da se ohlade pa ogulite. U šerpu sipajte 200 ml vode i dodajte šećer.
Kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Kada se šećer rastvori, u tečnost dodajte rum i aromu vanile i nastavite sa kuvanjem. Kada tečnost proključa, kuvajte još 3 - 5 minuta. Pustite da se ohladi.
Kestene stavite u blender i sameljite. U mlevene kestene dodajte tečnost, ali ne preterujte jer ne želite preretku smesu. Dobijeni pire procedite kroz cediljku u odabrane činije. Pospite komadićima čokolade ili narendajte. Čuvajte u frižideru i ostavite da se hladi 2 sata.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU