Recept za BOEM TORTU: Jedna od najpoznatih starinskih poslastica (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

04. 11. 2023. 000000 11:30

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je za biskvit:

  • 4 kore
  • 10 belanaca
  • 100 g šećera
  • 100 g čokolade u prahu
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g brašna

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 10  žumanaca
  • 2 pudinga od vanile ili toliko brašna
  • 150 -200 g maslaca ili margarina
  • Malo mlevenih oraha za posipanje

Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom, dodati orahe, brašno, i mlevenu čokoladu. Možete i 2-3 kašike kakaa. Sve izjednačiti i podeliti na 2 dela.

Veliki pleh od rerne obložiti pek papirom, pa pola testa razvući na celi pleh i peći na 180 stepeni C 15 minuta.

Preseći na pola. Tako ispeći i drugu koru. Staviti jednu preko druge i pokriti krpom da se ne suše. U mleko staviti šećer, može i vanilin šećer.

Dodati malo mleka u 10 žumanaca, pa dodati puding i sve žicom izmešati i zakuvati u mleko. Pokriti folijom i ohladiti. Maslac umutiti sa 2-3 kašike šećera u prahu, pa izjednačiti mikserom sa pudingom.

Izvrnutu dugački poslužavnik naopako, pa staviti prvu koricu i premazati četvrtinom krema. Staviti drugu, treću, pa četvrtu koricu i sve ih premazati kao i odozgo, pa posuti mlevenim orasima. Može i glazura od čokolade. Ostaviti u fruzider 3 sata ili preko noci.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU