PALEO DIJETA: Način ishrane koji su koristili naši preci i koji vekovima topi suvišne kilograme
Paleo dijeta je rezultat istraživanja profesora Lorena Kordejna, a sama dijeta se zasniva na proučavanju moguće ishrane naših predaka iz perioda paleolita.
Iako su prve asocijacije na ovu dijetu velike količine mesa to ipak ne znači da treba da jedemo sirovo meso i korenje.
- Izbegavanje žitarica, šećera i raznoraznih prerađevina može da učini čuda kaže - Kordejn.
Koncept Paleo dijete se temelji na tome da su ljudi evoluirali milionima godina pre neolitskog perioda, kada se ishrana zbog poljoprivrede značajno promenila. Autor dijete tvrdi da žitarice nisu bile deo praistorijske ljudske ishrane, te da su uvedene u jelovnik tek u vreme agrokulturne revolucije pre 10.000 godina.
U proteklih 200 godina industrijska revolucija još je značajnije promenila našu ishranu, a štetnost veštačkih aditiva koji produžuju rok trajanja proizvoda kao i drugih dodataka ne dovodi se u pitanje. Sve ove promene značajno štete našem zdravlju i glavni su krivac za bolesti moderne civilizacije, uključujući gojaznost, dijabetes, srčana oboljenja i rak. Osnovne postavke Paleo dijete kažu da bi trebalo da jedemo onako kako smo se to činili desetinama hiljada godina ranije, pre pojave poljoprivrede i daleko pre industrijalizacije. Spomenimo i to da je Paleo dijeta prilično popularna kod brojnih svetskih zvezda i među džet-setom.
Paleo dijeta – osnove
U knjizi "The Paleo Diet" iznete su tvrdnje da je ljudska genetika najbolje prilagođena ishrani naših predaka pre poljoprivredne revolucije. Kao takva, Paleo dijeta bazira se na ishrani koja je bila dostupna ljudima u to vreme. Mnoge namirnice su zabranjene. Ukratko, to znači izbegavanje suhomesnatih proizvoda, zatim šećera, soli, proizvoda od žitarica (hleb, kukuruz, pšenica, pirinač, testenine…), mahunarki, mlečnih proizvoda, kvasca, kafe i alkohola. Krompir, soja i kukuruz su posebno zabranjeni zbog toga što su danas genetski i nutricionistički modifikovani.
Iako su u ovoj dijeti eliminisane žitarice i prerađeni ugljeni hidrati, ova dijeta je manje ograničavajuća od sličnih dijeta, kao što je na primer Atkinsonova dijeta, Ketogena dijeta ili LCHF dijeta jer su u njoj većina voća i povrća dozvoljena u neograničenim količinama.
Meso (uključujući i morske plodove) i jaja su možda najvažnije komponente Paleo dijete. Svo povrće je dozvoljeno osim pasulja, mahunarki i krompira. Pečurke su dozvoljene.
Voće, orašasto voće i semenke (sve osim kikirikija) može se konzumirati. Med i sušeno voće dozvoljeni su samo u malim količinama. Dozvoljena su samo neka ulja - maslinovo, laneno i ulje kanole. Preporučuje se uzimanje ribljeg ulje u kapsulama. Od pića - dozvoljeni su voda i čaj, ali i sveže ceđeni nezaslađeni sokovi u malim količinama.
Preporuka je jesti samo kvalitetnu hranu, odstraniti sve što je prerađeno ili stiže u kutiji. Neprerađena, prirodna hrana u vidu krtog mesa, koštica i semenki, voća i povrća, bez skroba, šećera, mlečnih proizvoda i mahunarki je Paleo izbor. Tu su i neke obavezne promene: zamena ulja, smanjivanje zasićenih masti i uzimanje prostih šećera i soli. To mogu svi da priušte, a i prodavnice su dobro opremljene ovim namirnicama.
Paleo dijeta – dozvoljene namirnice
Jaja, sve vrste mesa, uključujući i morske plodove, povrće i to prvenstveno paradajz, paprika, luk, krastavac, tikvice, patlidžan, blitva, kupus, šargarepa, pečurke, voće, bez izuzetaka, oko 150 g meda i suvog voća nedeljno, maslinovo ulje, od napitaka: voda, čaj, a povremeno i nezaslađeni sok.
Paleo dijeta – zabranjene namirnice
Šećer, žitarice, krompir, mlečni proizvodi, prerađeno meso (salame, viršle, paštete), čokolada, proizvodi od kukuruznog i sojinog brašna, majonez, so, kvasac, sirće (preporučuje se korišćenje limunovog soka za salate).
Primer jednodnevnog jelovnika
Doručak: Omlet sa spanaćem i pečurkama,
Užina: Šaka bobičastog voća,
Ručak: Pastrmka na žaru, velika mešana salata sa prelivom od limunovog soka i maslinovog ulja,
Užina: Sirova šargarepa i jabuka,
Večera: Piletina na žaru, kuvani brokoli, salata od paradajza,
Dezert: Prženi orasi i jabuka.
Ideje kako možete da se hranite dok držite Paleo dijetu.
Paleo dijeta – argumenti za njeno sprovođenje
- Povećan unos proteina smanjuje apetit i ubrzava metabolizam, visoko proteinska ishrana održava mišićnu masu
- Naglašava se važnost voća i povrća
- Organizam ima dovoljno esencijalnih masnih kiselina
- Ishrana će odgovarati osobama koje su sklone povišenom šećeru u krvi
- Poboljšaće zdravstveno stanje i smanjiti rizik od mnogih bolesti kao što su dijabetes, srčane bolesti i rak
- Stvara alkalno opterećenje na bubrezima, što sprečava gubitak kalcijuma i čuva koštano tkivo, a to pak može da smanji rizik obolevanja od osteoporoze
- Nema brojanja kalorija i merenja obroka.
Zaključak
Ako se osoba zaista pridržava Paleo dijete, ovo može biti veoma efikasan način gubljenja kilograma. Ipak, pridržavati se ove dijete neće biti lako, posebno u početku, kada se treba odviknuti od svih namirnica koje su većini nas veoma ukusne. Zbog toga se kod nekih mogu javiti simptomi u vidu umora, glavobolje i potrebe za određenom hranom. Ovi problemi nestaju nakon nekoliko nedelja i od tog trenutka Paleo dijeta je većini osoba veoma laka, jer se u suštini radi o ishrani kod koje nema gladovanja.
Uprkos opasnostima od argumenata za njeno ne sprovođenje, ovakva ishrana zdravija je od npr. Atkinsonove dijete koja isključuje voće. Ne treba zaboraviti da je najbolje hraniti se uravnoteženo, unositi sve grupe namirnica, ali u malim količinama i u pravilnoj kombinaciji.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU