LENJA PITA SA DUNJAMA: Spremite je prema receptu naših baka

Kristina LJubisavljević

23. 10. 2023. 000000 18:00

Foto: Šhutterstock

Potrebno je za testo:

  •  200 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 2 jajeta
  • 6 kašika mleka
  • 500 g brašna
  • kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 700 g dunja
  • 150 g šećera
  • 200 ml maraskina

Za posipanje:

  • šećer u prah

Narendajte dunje, zatim ih stavite sa šećerom i maraskinom u odgovarajuću posudu i dinstajte na srednjoj temperaturi, dok tečnost ne ispari. Povremeno promešajte. Gotov fil ostavite da se potpuno ohladi. Penasto umutite maslac sa šećerom, dodajte jaja i dobro umutite. Zatim sipajte mleko i umesite glatko, kompaktno testo s brašnom i praškom za pecivo. Oblikujte kuglu od testa i podelite je na dva dela (jedan neka bude veći).

Veći deo razvaljajte u tanku koru, pa pomoću oklagije stavite u pleh obložen pek-papirom. Po potrebi kora se može malo prstima razvući da potpuno prekrije dno pleha. Preko kore rasporedite fil od dunja, a odozgo stavite i poravnajte drugu koru. Ivice lagano razvucite da potpuno pokrije fil. Na kraju gornju koru izbockajte viljuškom na više mesta kako se u toku pečenja ne bi podigla. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 40 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni. Pečenu pitu ostavite da se ohladi i po želji pospite šećerom u prahu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU