Napravite savršeno testo za pite: Uz male trikove do savršenog ukusa
Koristite hladan maslac i ledenu vodu. Takođe, kuhinjska površina treba da bude hladna, da se ne nalazi blizu toplog šporeta ili pored mašine za pranje sudova. Testo za pite mesite što brže, a na početku činite to isključivo prstima. Poželjno je i da vam ruke budu hladne, ali vodite računa da ne stavite previše tečnih sastojaka jer će testo biti tvrdo, sipajte tek toliko da ga poveže.
Za razliku od drugih vrsta testa, koja se ostavljaju na toplom da bi brže nadošla, ono za pite treba da se "odmara" barem 15 minuta u frižideru jer se na taj način oslobađa gluten, pa će se lakše razvući i neće "pasti" tokom pečenja.
Testo razvaljajte na ohlađenoj, lagano pobrašnjenoj površini kako se ne bi zalepilo. Prvo u jednom smeru, a onda ga okrenite za četvrtinu kruga i opet razvaljajte. Ponavljajte dok ne dobijete ravnomeran oblik. Pre pečenja izbockajte testo viljuškom kako se ne bi stvorili mehurići. Zatim stavite papir za pečenje i kratko ga zagrejte u rerni. Testo pecite 12 minuta, potom skinite papir i pecite još pet minuta. Gotovo je kad je zlatno i čvrsto, a površina suva.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU