Jesenji tart sa orasima: Recept za slatkiš koji će se dopasti svim ukućanima
Potrebno je za testo:
- 180 g mekog brašna
- prstohvat soli
- kašika šećera (14 g)
- 115 g hladnog putera
- 40 ml hladne vode (po potrebi dodati još kašiku-dve)
- 120 g mlevenih oraha
- kašika smeđeg šećera
Za fil:
- 4 jajeta
- 500 g pirea od bundeve (ispečenu bundevu izblendirajte i napravite pire)
- 130 g smeđeg šećera
- kašika meda
- kašičica cimeta
- 1/2 kašičice začina za kolače od bundeve
- prstohvat soli
- kašika ekstrakta vanile
Pomešajte suve sastojke za koru i u njih ubacite puter. Ručnim blenderom ili rukama mešajte dok ne dobijete mrvičasto testo. Dodajte vodu i napravite loptu od testa koju ćete istanjiti među dlanovima kako biste dobili disk. Umotajte testo u plastičnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.
Zatim ga razvaljajte na pobrašnjenoj površini (pospite brašno i preko testa) i prebacite u modlu za tart. Izbockajte ga, pospite mlevenim orasima i smeđim šećerom. Napravite fil tako što ćete viljuškom umutiti jaja, a zatim dodati ostale sastojke. Dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Stavite preko testa i pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni, oko 40 minuta. Poslasticu dekorišite po želji i servirajte je tek kada se potpuno ohladi.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU