Jesenji tart sa orasima: Recept za slatkiš koji će se dopasti svim ukućanima

Kristina LJubisavljević

11. 10. 2023. 000000 19:30

Foto: Šhutterstock

Potrebno je za testo:

  • 180 g mekog brašna
  • prstohvat soli
  • kašika šećera (14 g)
  • 115 g hladnog putera
  •  40 ml hladne vode (po potrebi dodati još kašiku-dve)
  • 120 g mlevenih oraha
  • kašika smeđeg šećera

Za fil:

  • 4 jajeta
  •  500 g pirea od bundeve (ispečenu bundevu izblendirajte i napravite pire)
  • 130 g smeđeg šećera
  •  kašika meda
  • kašičica cimeta
  •  1/2 kašičice začina za kolače od bundeve
  • prstohvat soli
  • kašika ekstrakta vanile

Pomešajte suve sastojke za koru i u njih ubacite puter. Ručnim blenderom ili rukama mešajte dok ne dobijete mrvičasto testo. Dodajte vodu i napravite loptu od testa koju ćete istanjiti među dlanovima kako biste dobili disk. Umotajte testo u plastičnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.

Zatim ga razvaljajte na pobrašnjenoj površini (pospite brašno i preko testa) i prebacite u modlu za tart. Izbockajte ga, pospite mlevenim orasima i smeđim šećerom. Napravite fil tako što ćete viljuškom umutiti jaja, a zatim dodati ostale sastojke. Dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Stavite preko testa i pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni, oko 40 minuta. Poslasticu dekorišite po želji i servirajte je tek kada se potpuno ohladi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU