Recept za panforte: Tradicionalni italijanski desert koji je popularan širom sveta

Kristina LJubisavljević

07. 10. 2023. 000000 17:30

Foto: Šhutterstock

Potrebno je:

  • 80 g brašna
  • 150 g šećera
  • -150 g meda
  • 200 g suvih smokava
  • 100 g pečenih lešnika
  • 125 g blanširanih badema
  • 100 g crne čokolade
  • kora jedne pomorandže
  • 1/3 kašičice muskatnog oraha
  • 1/3 kašičice mlevenog đumbira
  • 1/3 kašičice cimeta

Za posipanje:

  • kakao ili šećer u prahu

Pomorandžu operite, koru ogulite, pa je iseckajte. Smokve očistite od peteljki i iseckajte. U veći sud stavite brašno, dodajte muskatni oraščić, đumbir i cimet, pa promešajte. Potom dodajte cele lešnike i bademe, iseckanu čokoladu, smokve i usitnjenu koru pomorandže. Ponovo promešajte. U manjoj šerpi otopite šećer sa medom, mešajući dok ne provri. Kuvajte bez mešanja još pet minuta, a onda dobijenim karamelom prelijte pripremljenu mešavinu. Brzo promešajte da se čokolada otopi, i što pre izlijte u pleh prečnika 20 cm, koji ste obložili pek-papirom i premazali puterom. Poravnajte smesu nauljenom kašikom i pecite kolač 30-35 minuta, na 160 stepeni. Pečen kolač ostavite da se prohladi, pa pospite šećerom u prahu ili kakao prahom. Prevrnite na tacnu, pa pospite i drugu stranu, ako i bočni deo. Pokrijte kolač providnom folijom i stavite u frižider da se ohladi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU