Ćufte mogu da budu i vegetarijanske: Evo kako da ih napravite bez mesa
Potrebno je:
- šolja pirinča
- šolja kukuruza šećerca (iz konzerve)
- 1/2 šargarepe
- glavica crnog luka
- prstohvat soli
- 100 g sira
- prstohvat bibera
- prstohvat muskatnog oraščića
- šaka peršuna
- ulje
- 2 šolje vode
Za pohovanje:
- 100 g brašna
- jaje
Skuvajte pirinač u vodi, ali vodite računa da se ne prekuva. Zatim ga ocedite i ostavite da se ohladi. Na zagrejanom ulju (tri kašike) dinstajte sitno seckani beli luk i narendanu šargarepu. Kada je gotovo, izvadite iz tiganja i ostavite da se ohladi. Stavite u posudu ohlađeni pirinač, dodajte oceđen kukuruz, luk i šargarepu. Začinite solju, muskatnim oraščićem i biberom i sitno naseckajte peršun. Viljuškom izmrvite sir i pomešajte kašikom sa ostalim sastojcima da se sve dobro sjedini.
Oblikujte ćuftice rukama. Posebno umutite jaje sa prstohvatom soli, a u drugu posudu stavite brašno. Uvaljajte ćufte u brašno i poređajte u odgovarajuću posudu, jednu do druge, pa ih stavite u zamrzivač da se stegnu, 15-20 minuta. Zatim svaku ćufticu uvaljajte u jaje i ponovo u brašno. Pržite ih u zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU