Ćufte mogu da budu i vegetarijanske: Evo kako da ih napravite bez mesa

Kristina LJubisavljević

01. 10. 2023. 000000 12:30

Foto: Šhutterstock

Potrebno je:

  • šolja pirinča
  • šolja kukuruza šećerca (iz konzerve)
  • 1/2 šargarepe
  • glavica crnog luka
  • prstohvat soli
  • 100 g sira
  • prstohvat bibera
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • šaka peršuna
  • ulje
  • 2 šolje vode

Za pohovanje:

  • 100 g brašna
  •  jaje

Skuvajte pirinač u vodi, ali vodite računa da se ne prekuva. Zatim ga ocedite i ostavite da se ohladi. Na zagrejanom ulju (tri kašike) dinstajte sitno seckani beli luk i narendanu šargarepu. Kada je gotovo, izvadite iz tiganja i ostavite da se ohladi. Stavite u posudu ohlađeni pirinač, dodajte oceđen kukuruz, luk i šargarepu. Začinite solju, muskatnim oraščićem i biberom i sitno naseckajte peršun. Viljuškom izmrvite sir i pomešajte kašikom sa ostalim sastojcima da se sve dobro sjedini.

Oblikujte ćuftice rukama. Posebno umutite jaje sa prstohvatom soli, a u drugu posudu stavite brašno. Uvaljajte ćufte u brašno i poređajte u odgovarajuću posudu, jednu do druge, pa ih stavite u zamrzivač da se stegnu, 15-20 minuta. Zatim svaku ćufticu uvaljajte u jaje i ponovo u brašno. Pržite ih u zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU