Devet greška koje pravimo kada spremamo PALAČINKE: Ako vam je uspevaju, obratite pažnju na ovo
Palačinke su jedna od najstarijih, ali i najednostavnijih poslastica koje se prave od osnovnih sastojaka. Naravno, uvek postoje neke cake koje će vam omogućiti da palačinke savršeno ispadnu, a iskusne domaćice su otkrile koje su to greške koje svi često prave, a lako mogu da se izbegnu.
Pogrešan tiganj
Da bi palačinke ispale kako treba potrebno je da koristite dobar tiganj. Nemojte ga ribati nakon upotrebe, nego isperite vodom i testo se neće lepiti.
Ne koristite dobro ulje
Kada želite da podmažete tiganj za palačinke, nemojte da koristite margarin ili puter. Obavezno je ulje, a ono može da bude po želji.
Koristite varjaču umesto miksera
Smesa za palačinke biće savršena ako sastojke sjedinite varjačom, a ne mikserom. Tako će biti mekše, dok sa mikserom možete da preterate, pa će palačinke biti gumene i žilave.
Preterano mešanje
Koliko god vam delovalo nelogično, grudvice u smesi su dobra stvar. Bitno je da sastojci budu dobro sjedinjeni, a ako se budete trudili da se rešite grudvica, smesa će opet biti loša, pa će palačinke ispasti gumene.
Previše šećera u smesi
Neke domaćice u smesu dodaju i vanilin šećer, ali previše ovog sastojka može učiniti da se palačinke lepe za tiganj. Samo budite umereni.
Premazivanje tiganja
Tiganj lagano premažite uljem četkicom ili ubrusom, a kako biste osigurali da neće biti previše masne možete da dodate malo ruma u smesu.
Jaka vatra
Palačinke je najbolje pržiti na srednjoj ili nižoj temepraturi. Preterate li s jačinom, ne samo da mogu da zagore, nego mogu da ostanu nepečene u sredini.
Samo se jednom okreću
Palačinke je bolje da dobro proverite dizanjem jednog kraja iz tiganja nego da ih okrećete po nekoliko puta jer okretanjem isto mogu da ispadnu tvrde i žilave.
Premalo strpljenja
Nakon što ispržite palačinke, ostavite ih da odstoje desetak minuta kako bi omekšale.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU