RECEPT ZA DOMAĆI DžEM: Ne kuva se, već se peče u RERNI - priprema jednostavna, a ukus fantastičan
Džem je popularan namaz, a onaj pravi domaćinski je uvek ukusniji od kupovnog. Ako ove godine spremate zimnicu, onda obavezno napravite i džem od šljiva, ali koji se ne kuva, već se peče u rerni.
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan. A zbog dodatka cimeta i ruma dok budete pekli džem mirisaće cela kuća.
Sastojci:
– 1 kg šljiva
– prstohvat soli
– 1 kašičica cimeta
– 1 kašičica ruma
– 200 g šećera (opciono)
Priprema:
Šljive lepo operite, pa obrišite ubrusom ili krpom. Nožem presecite na pola, pratite liniju koja postoji na šljivi, pa izvadite košticu. Poređajte ih u šerpu (koja može u rernu) i pospite prstohvatom soli. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat vremena. Šećer nije neophodan, ali ako želite da ga dodate ona na pola pečenja pospite preko šljiva i promešajte.
Povremeno bacite pogled i promešajte ako je potrebno. U gotov džem dodajte cimet i rum, promešajte, pa sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite, pa okrenite naopačke i držite ih tako 5 minuta. Opet okrenite tegle (tako da stoje normalno) i ohladite.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU