Kako Italijani spremaju KREMPITU: Osvežavajuća poslastica se po ovome se razlikuje od naše
Krempita je čuvena poslastica koja se pravi od lisnatog testa, a između ide fil od vanile. Svaka domaćica ima neki svoj recept za poznati kolač, a mi predlažemo da isprobate italijansku verziju u koju se dodaje i fil od voća koji joj poboljšava ukus i čini osvežavajućom. Uživajte!
Pročitajte recept za lažnu krempitu.
Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 800 ml mleka
- 3 žumanceta
- 6 kašika šećera
- 20 g vanila šećera
- 6 kašika skroba
- 80 g putera
- 200 ml slatke pavlake
- Za voćni fil:
- 400 g bobičastog voća
- 100 g šećera
- 30 g skroba
- 100 ml vode
Priprema:
Na pobrašnjenoj površini razvucite lisnato testo da bude veličine pleha za rernu. Stavite ga na pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Pokrijte krpom i ostavite da se ohladi. U šerpi pomešajte mleko, šećer, vanilin šećer, žumanca i skrob. Dobro promešajte tako da nema grudvica. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte slatku pavlaku i dobro umutite. U šerpi pomešajte voće i šećer, a u nekoj posudi razmutite skrob sa vodom i dodajte u voće. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa ostavite na šporetu još 5 minuta. Lepo ispasirajte, pa dodajte razmućeni skrob i promešajte. Ostavite 10 minuta da se ohladi. U kalup stavite koru, premažite žutim filom, a zatim i voćnim, pa stavite drugu koru. Ostavite u frižideru 6 sati i služite.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU