Šta je MANGAN i u kojoj hrani bismo mogli da ga pronađemo? Esencijalni mineral koji je uključen u brojne funkcije u telu
Ovaj esencijalni mineral zaslužuje svaku pažnju jer je uključen u mnoge vitalne funkcije u celom telu.
Šta je mangan?
- Mangan je mineral u tragovima koji igra ulogu u mnogim važnim procesima u telu - kaže Ejmi Dejvis, registrovani dijetetičar u FRESH Communications za Real Simple.
Element označen kao „esencijalni“ je onaj koji telo ne može da proizvede samo, što zahteva od nas da ga konzumiramo preko spoljnih izvora. Zanimljivo je da je mangan jedan od najzastupljenijih elemenata u zemljinoj kori i takođe se prirodno nalazi u zemljištu, stenama i vodi, pored hrane.
Zdravstvene prednosti mangana
Metaboličko zdravlje: Mangan je ključna komponenta za sintezu i aktivaciju mnoštva enzima uključenih u metabolizam proteina, ugljenih hidrata i holesterola.
Zdravlje kostiju: Ovaj mineral je dobro poznat po tome što je sastavni deo formiranja kostiju. Dvadeset pet do 40 procenata mangana uskladištenog u telu nalazi se u našim kostima.
Zdravlje imuniteta: Mangan radi zajedno sa vitaminom K kako bi optimizovao zgrušavanje krvi, što je ključno za zdravlje srca i zarastanje rana. Osim toga, ovaj mineral pomaže u zaštiti ćelija od oksidacije ili rada slobodnih radikala koji izazivaju bolesti.
Pored toga, adekvatni nivoi mangana su povezani sa nekoliko drugih prednosti, uključujući podršku reprodukciji, celokupnu telesnu homeostazu, regulaciju šećera u krvi i funkciju bubrega.
Hrana bogata manganom
Evo nekoliko zdravih namirnica sa visokim sadržajem mangana:
- školjke
- crni biber
- proizvodi od soje
- batata
- braon pirinač
- mahunarke
- čaj
- ananas
- spanać
- orašasti plodovi
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU