Zaboravite na gasove, osećaj nadutosti i stalni umor: 5 namirnica koje SPREČAVAJU NADIMANJE i možete ih jesti svaki dan
Ako vam svaki obrok presedne jer ste posle njega iscrpljeni, muče vas gasovi i osećaj punoće u stomaku, dodajte svom jelovniku neke od sledećih namirnica.
Šta jedemo i pijemo od velikog je značaja za to kako ćemo se osećati, koliko ćemo energije imati i hoće li nas pratiti osećaj težine i punoće u stomaku zbog koje smo usporeni, razdražljivi, pospani...
Iako se nadimanje često može povezati s određenim zdravstvenim stanjima, poput sindroma nervoznih creva, glavnu ulogu ipak ima ishrana.
Ukoliko je naš odabir namirnica koje unosimo pogrešan, čak i osobe koje inače nemaju osetljiv sistem organa za varenje mogu da iskuse simptome nadutosti.
Obično nam takav osećaj pružaju slana i masna hrana, zatim gazirana pića, prženo, prezačinjeno, zatim previše progutanog vazduha ako imate običaj da pričate dok obrokujete...
Zbog toga je veoma važno obogatiti jelovnik namirnica koje deluju blagotvorno na digestivni trakt i posle kojih sigurno nećete osetiti nadimanje.
Krastavac
Kako piše medicinska platforma Healthline, čak 95 posto krastavca čini voda, a konzumiranje namirnica s visokim udelom tečnosti pomoći će da budemo hidrirani i ispunimo dnevnu potrebu za tečnošću.
Uz to, ovo može sprečiti zadržavanje vode i, samim tim, nadimanje do kog dolazi usled dehidracije.
Jogurt
Ovaj mlečni proizvod obiluje probioticima, dobrim bakterijama koje značajno utiču na zdravlje naših creva.
Mnoga istraživanja pokazala su da probiotici poboljšavaju redovnost stolice, a to je zaključak i metaanalize više naučnih studija koju su sproveli kineski naučnici i rezultate objavili u medicinskom magazinu Clinical Nutrition 2020. godine.
Izveštaj norveških stručnjaka objavljen 2019. u listu Nutrients dodaje i da probiotici smanjuju nadimanje uzrokovano stanjima kao što je sindrom nervoznih creva.
Celer
I ovo povrće ima 95 odsto vode i, što je jednako važno, diuretičko dejstvo, posebno koren celera. Ne sadrži mnogo kalorija, ali zato ima 104 miligrama kalijuma po stabljici i flavonoide, uključujući apigenin, koji deluju protivupalno.
Kako piše Healthline, celer sadrži manitol, vrstu šećernog alkohola koji omekšava stolicu i time je čini redovnijom tako što uvlači vodu u digestivni trakt. Time se dalje uklanja višak tečnosti iz organizma, kao i suvišni natrijum.
Kinoa
Ukoliko nakon testenine ili hleba odećate nadutost ili makar nelagodu, moguće je da ste preosetljivi na gluten. Iako samo jedna od sto osoba na svetu ima celijakiju Ukoliko nakon testenine ili hleba odećate nadutost ili makar nelagodu, moguće je da ste preosetljivi na gluten. Iako samo jedna od sto osoba na svetu ima celijakiju – poremećaj tolerancije na gluten koji dovodi do oštećenja ćelija u crevima, a procenjuje se da šestoro od stotinu ljudi ima neku vrstu reakcije i neprijatnosti posle konzumiranja pšenice.
Ako je to vaš slučaj, obavezno u svoj jelovnik uvedite kinou, pseudožitaricu koja se još naziva "majkom svih zrna" i koja ne sadrži gluten. Ona je bogata aminokiselinom lizinom, proteinima, vitaminima iz grupe B, vitaminom E, flavanoidima, antioksidansima, esencijalnim mineralima...
Ananas
Pored brojnih prednosti konzumiranja ove voćke – ima malo natrijuma i 180 miligrama kalijuma po porciji, ona je bogata protolitičkim enzimom bromelainom, koji razgrađuje proteine i poboljšava varenje.
Healthline piše da ananas sadrži mnogo vitamina C, mangana i vitamina B kompleksa, ali je ključni za varenje bromelain, za koji je studija objavljena 2016. u medicinskom časopisu Biomedical Reports dokazala da pomaže u borbi protiv zapaljenja, što pomaže kod oticanja i nadimanja.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU