Devet namirnica koje ne bi trebalo ZAMRZIVATI: Povedite računa

03. 08. 2023. 000000 13:30

Foto: Shutterstock

Zamrzavanje hrane je odličan način da smanjite količinu hrane koju bacate, ali ponekad to može uništiti vaše namirnice. U nastavku pročitajte kojih devet namirnica nikada ne biste trebali zamrzavati, piše Lifehacker.

1. Mleko i pavlaka

Neće vam biti loše od smrznutog mleka, ali nakon odmrzavanja možete osetiti grudvice u mleku. Isti slučaj je i s pavlakom. Dobra vest je pak da smrznuto mleko i pavlaku možete koristiti tokom kuvanja i pečenja, a u konačnom proizvodu neće se primetiti da ste koristiti smrznute proizvode.

2. Meso i morski plodovi koji su već bili smrznuti

Ponovno zamrzavanje mesa i morskih plodova koji su veće jednom bili smrznuti neće imati nikakve posledice po vaše zdravlje, ali ovde je u pitanju tekstura hrane. Voda se prilikom smrzavanja širi, što izaziva pukotine u ćelijskim zidovima i omekšava mišićna tkiva.

To nije uočljivo nakon jednog ciklusa zamrzavanja i odmrzavanja hrane, ali ponavljanje tog procesa svakako će ostaviti posledica i meso bi moglo biti kašasto. S druge strane, meso koje je bilo odmrznuto i stajalo je na sobnoj temperaturi dva sata ili više ne biste trebalo ponovo zamrznuti zbog opasnosti od mikroba.

3. Određene vrste voća i povrća

Neke vrste voća i povrća mogu biti posebno osetljiva na proces zamrzavanja, naročito ako imaju velik udeo vode. Na primer, krastavci, tikvice, paradajz i celer mogli bi da promene strukturu pri zamrzavanju zbog velikog udela vode.

4. Celo, lisnato bilje

Lisnato bilje poput korijandera, bosiljka i peršuna nije dobro zamrzavati samostalno. Umesto toga, bolje je naseckati ih sitno, pomešati s uljem i staviti u plastične vrećice pa onda zamrznuti kako biste sačuvali njihov ukus.

5. Kisela pavlaka i jogurt

Ovi mlečni proizvodi mogu postati zrnasti kad se zamrznu, ali se i nakon toga mogu koristiti pri pečenju i kuvanju.

6. Majonez

Smrzavanje majoneza može dovesti do toga da se razdvoji u nekoliko sastojaka, a zapravo ćete samo dobiti masnu gomilu koja je neupotrebljiva.

7. Pržena hrana

Zamrzavanje hrane koju ste sami ispržili omogućava da voda i ulje polako migriraju spolja, što znači da će vaša pržena piletina završiti vlažna – suprotno onome šta bi pržena piletina trebalo da bude.

8. Jaja u ljusci

Ako zamrznete jaje u ljusci, voda u njemu će se proširiti i uzrokovati pucanje ljuske.

9. Konzervirana hrana

Konzervirana hrana ionako ima dug rok trajanja, a stavite li je u zamrzivač, dogodiće se isto što i s jajetom – voda u konzervi će se proširiti što može uzrokovati pucnje konzerve, a potencijalno se može javiti i rđa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU