Pripremite mediteranski ručak - OSOBUKO: Kolenica na italijanski način
Potrebno je:
- 3 kg teleće ili juneće kolenice presečene popreko
Za marinadu:
- 1 l crnog vina
- 1 kg korenastog povrća (luk, šargarepa, celer)
- 2 čena belog luka
- so, biber
- ruzmarin
- timijan
Još:
- 1 l povrtnog bujona
- 200 g basmati pirinča
- 50 g sušenog paradajza
- 30 g pinjola
- bosiljak, svež
- ulje za prženje
Pripremite marinadu tako što ćete pomešati crno vino, korenasto povrće isečeno na kockice, prepolovljene čenove belog luka i začine (so, biber, ruzmarin, timijan). Meso, isečeno za osobuko (koso), stavite u marinadu i ostavite da tako prenoći. Sutradan ga malo posušite i propržite na ulju s obe strane. Zatim izvadite meso, pa u isto ulje stavite iseckano povrće iz marinade i dinstajte. Kada povrće omekša, u tiganj vratite meso i sve zalijte crnim vinom, takođe iz marinade. Sve nalijte povrtnim bujonom i kuvajte na laganoj vatri. Nakon tri sata, kada meso sasvim omekša, izvadite ga iz tiganja, a ostatak sosa još kuvajte, dok ne dobijete željenu gustinu (želite li da bude kremastiji, pri kraju kuvanja dodajte nekoliko kockica maslaca). Pirinač skuvajte prema uputstvu s pakovanja, a pinjole nakratko propržite na suvom tiganju. Na kraju pomešajte iseckani sušeni paradajz, pinjole, kuvan pirinač i bosiljak. Pored stavite meso i prelijte ga sosom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU