Pravi kolač za leto: Napravite VOĆNI TIRAMISU prema receptu Italijana
Svako ima neki svoj recept i način na koji ga sprema, a mi vam sada donosimo Vinćencovza tiramisu sa jagodama. Ovaj lagani i osvežavajući kolač će vam se dopasti na prvi zalogaj, a nema greške sa italijanskim receptom. Sastojci mogu da se pronađu u svakoj prodavnici, a ono što je bitno jeste da ostavite da se tiramisu dobro ohladi pre služenja.
Sastojci:
- 1,25 kg jagoda
- 1 velika kutija piškota
- 500 g maskarpone sira
- 5 jaja
- 10 kašika šećera
- 2 štangle bele čokolade
- malo sveže mente
Priprema:
Jagode (1 kg) isecite i stavite u šerpu. Sipajte 5 kašika vode i 5 kašika šećera, pa kuvajte na srednoj temperaturi. Kada voće pusti sok, sipajte još 5 kašika vode i dobro promešajte. Kada krene da ključa dodajte još 5 kašika vode. Promešajte i sipajte još 5 kašika. Nastavite da kuvate povremeno mešajući. Sipajte još 5 kašika vode i promešajte, pa kuvajte još nekih 10 minuta. Procedite jagode, sok će vam trebati za umakanje piškota, a jagode izblendirajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru da se ohlade i sok i blendirane jagode. Odvojite žumanca i belanca i sipajte u različite posude. U šerpu sipajte vodu i kada proključa isključite šporet. Preko šerpe stavite posudu sa žumancima i dodajte 5 kašika šećera, pa mutite na pari. Sklonite žumanca, pa dodajte belnaca i mutite minut na pari, pa sklonite sa pare i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. U žumanca dodajte maskarpone i umutite, pa dodajte šne i lagano umešajte. U sok od jagoda dodajte još 5 kašika vode i promešajte. Umočite piškote i poređajte u vatrostalnu posudu. Preko sipajte pola fila od jaja, pa pola fila od jagaoda i izrendajte belu čokoladu. Poređajte još jedan sloj piškota umočenih u sok od jagode, pa sipajte fil od jaja, a onda i od jagoda, pa izrendajte belu čokoladu. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider preko noći. Ukrasite preostalim jagodama koje ste isekli.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU