Lagani letnji ručak idealan je izbor za tople dane: Najlepša Cezar salata po receptu Džejmija Olivera (RECEPT)

Magazin Praksa

16. 07. 2023. 000000 13:30

Foto: Shutterstock

Cezar salata jedna je od najpopularnijih obrok-salata na planeti, a vrlo je omiljena i zato što vam za nju ne treba mnogo vremena i sastojaka.
Prvi put je napravljena pre skoro sto godina, kada je italijanski emigrant Cezar Kardini u svom restoranu u Tihuani 1924. godine morao da improvizuje nakon što su potošene zalihe hrane u kuhinji tokom proslave 4. jula.

Varijanta njegove salate je mnogo, a poznati britanski kuvar Džejmi Oliver osmislio je verziju bez pilećeg mesa. Umesto njega, on koristi inćune, što je savršeno za letnje dane, ali vi naravno možete umesto njih ipak staviti grilovanu piletinu, ukoliko više volite.


Sastojci:

glavica zelene salate
1 čen belog luka
2 kašike maslinovog ulja
½ limuna
30 grama parmezana (i još za serviranje)
2 kašičice vorčester sosa
75 ml nemasnog jogurta
2 fileta inćuna u maslinovom ulju, ili 250gr piletićeg filea
morska so po ukusu

Priprema:

1.Odvojte i bacite sve uvele ili tamnozelene spoljne listove zelene salate.
2.Dobro iseckajte salatu na listiće željene veličine, operite hladnom vodom i isušite.
3.Za preliv, oljuštite i sitno iseckajte beli luk, pa u činiji pomešajte s maslinovim uljem.
4.Narendajte parmezan, iscedite sok od limuna.
5.Dodajte vorčester sos i jogurt, pa sve dobro umutite.
6.Grubo iseckajte i dodajte inćune, začinite s malo morske soli i sveže mlevenog crnog bibera, pa ponovo umutite.
7.Sipajte preliv preko zelene salate, pa preko grubo narendajte još malo parmezana ako želite. Dobro protresite i servirajte.

Preostaje samo da uživate!

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU