Redovna konzumacija oraha može pomoći u smanjivanju rizik od srčanih oboljenja i gojaznosti: Nova studija došla do neverovatnih zaključaka
Naučnici Škole javnog zdravlja Univerziteta u Minesoti došli su do zaključka da ljudi koji redovno jedu orahe imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Oni su pratili 3.023 osobe (oba pola) tokom 20 godina i upoređivali njihovo zdravlje sa načinom ishrane. Orasi jedan od najboljih izvora omega-3 alfa-linolenske kiseline na biljnoj bazi, koja pozitivno utiče na zdravlje srca i mozga, ali i na usporavanje procesa starenja. Što podrazumeva da oni su oni koji su ih redovno konzumirali, bili znatno boljeg zdravlja u poznijem dobu.
Jedna šaka oraha prava je riznica hranljivih sastojaka. Ovi orašasti plodovi obiluju antioksidansima, magnezijumom, proteinima i vlaknima.
"Izgleda da oni koji jedu orahe imaju jedinstven fenotip tela koji sa sobom nosi i druge pozitivne uticaje na zdravlje, kao što je bolji kvalitet ishrane, posebno ako su jeli orahe od malih nogu do srednjeg odraslog doba", objašnjava dr Lin M. Stefan, profesor epidemiologije i zdravlja na Školi javnog zdravlja Univerziteta u Minesoti.
Redovna konzumacija oraha pozitivno utiče na smanjenje masnih naslaga.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU