DOMAĆI KAŠASTI SOK OD KAJSIJA: Sa malo šećera, bez konzervansa, pogodan je i za bebe jer je pasterizovan i pun vitamina (RECEPT/VIDEO)

Magazin Praksa

04. 07. 2023. 000000 19:00

Photo: Bakina kuhinja

Malo ljudi zna koliko su kajsije dobre po naše zdravlje. Svakodnevnim konzumiranjem kajsije, čistite svoj organizam od toksina i bakterija, a ujedno ćete se zaštititi od infekcije i poboljšati svoj imunitet. Zbog visokog nivoa A i E vitamina blagotvorna je za oči i vid, a pre svega je bogata vlaknima koja se lako apsorbuju.

Ova voćka je i izvor vitamina A, E, B i C, kao i fosfora, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma. Sadrži i beta karoten, što govori i njena narandžasta boja. Beta karoten iz kajsije čuva našu kožu, naročito od opekotina, zato je poželjno jesti kajsije ukoliko volite da se sunčate. To je ujedno i razlog zašto mnoge kreme za sunčanje sadrže upravo beta karoten. Zbog toga će ovaj sok biti idealan za predstojeće dane!

Potrebno:

2 kg. kajsija

400 gr šećera

1 l vode

Priprema:

Kajsije moraju biti jako zrele. Potrebno ih je oprati, očistiti i izblendati u blenderu ili štapnim mikserom, dodati šećer i vodu i staviti na šporet da provri. Skinuti penu i pustiti da vri 2-3 min.

Sipati vruće u flaše sa širokim grlom i dobro zatvoriti. Staviti u rernu na 90 stepeni na 90 min. Ostaviti flaše nekoliko sati u rerni da se tu ohlade pa spakovati na police.

Sok je veoma zdrav, pun vitamina i pogodan je i za bebe jer je pasterizovan i bez konzervansa.