Ovo svaki seljak zna, ali ćuti da bi prodao i one koje nisu zrele: Evo KAKO DA PRONAĐETE NAJSLAĐU LUBENICU
Ako ne znamo da izaberemo lubenicu koja je dobra i zrela, ostajemo osuđeni da nam prodavac kaže da je odlična baš ta za koju smo se uhvatili, jer hoće da proda sve, i slatke i kisele, i zrele, i nezrele.
Svi mi volimo da se pravimo pametni, i stručno pregledamo lubenice kad kupujemo a prodavac sigurno prepozna neznalicu u sekundi.
Pravi znalac se neće uhvatiti za pogrešnu – nema šanse.
Ova tri trika nepogrešivo otkrivaju da li je lubenica zrela i da li je slatka:
1. Prvo treba utvrditi da li je lubenica zrela. Ako je požutela s neke strane, to znači da jeste. Često ima i neku vrstu pukotine na tom mestu, jer to je mesto gde je bila naslonjena na zemlju i ako tu nije žuta, znači da je prerano ubrana. Seljaci vole da ih uberu ranije, jer tako imaju više vremena da ih prodaju. Ako ih uberu kad su zrele baš kako treba, treba ih brzo i pojesti ili će propasti.
2. Pogledajte da li ima po sebi „ožiljke“ braon boje koji liče na mrežu. Kada pčele oprašuju cvet lubenice, one oštete membranu i od toga nastaju te mreže, kasnije kad lubenica poraste. Što više je bilo oprašivanja, to je lubenica slađa.
3. Crne tačke i kružići na kori ne znače da su to napravili insekti, niti da lubenica truli, već da ima puno šećera, odnosno da je slatka.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU