""I NA KRAJ SVETA BIH PONEO KAJMAK"": Čuveni kulinarski mag, Rudolf van Vin, oduševljen je srpskom huhinjom

Magazin Praksa

19. 06. 2023. 000000 21:00

Photo: D.Milovanović

Kada bi se dogodio kraj sveta, i kada bih morao da napravim Nojevu barku za koju bih morao da odaberem 100 sastojaka kako bih ih sačuvao od propasti, kajmak bi bio među njima''

u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti", govori čuveni kulinarski majstor, Holanđanin Rudolf van Vin. Svetski priznati kuvar u Srbiji je ovih dana četvrti put, a kako nam kaže, "sigurno će se ponovo vratiti".

Prvi put u našoj zemlji je bio 2020, na poziv holandskog ambasadora koji mu je tada rekao da je "izuzetno popularan u Srbiji". Kaže nam Rudolf, dok gosti ekipu "Novosti", da do svog prvog dolaska u Beograd nije znao mnogo o našoj zemlji, ali da je već tokom prvog susreta sa našim ljudima uočio, kako kaže, mnogobrojne sličnosti sa Holandijom.

- Volim da dođem u Srbiju jer se ovde osećam kao kod kuće, ne osećam neku veliku razliku između moje i vaše zemlje - kaže, kroz osmeh, Rudolf. - I uvek sam nasmejan kada dođem ovde.

Foto: D.Milovanović

Rudolf, kao i svako veliko ime kulinarstva, o hrani i receptima govori sa mnogo ljubavi i strasti. Osim našeg kajmaka, koji mu je omiljeni sastojak iz srpske kuhinje, ajvar ga ne ostavlja ravnodušnim. Oduševljava ga koliko pažnje Srbi posvećuju paprici.

- Tom povrću dajete vreme da poraste i sazri, berete je i opet dajete još vremena koje je jedan od ključnih sastojaka za svaku namirnicu - govori nam Rudlof. - Recimo, papriku ne koristite da spremite neki brzi sos, već joj dajete vreme i koristite u toliko raznovrsnih jela i na toliko različitih načina.

Prema rečima ovog velikana svetskog kulinarstva, nema mnogo razlika između srpske i holandske kuhinje. Domaćice u obe zemlje koriste slične proizvode, ali su tradicionalna jela mnogo bolje očuvana, otkriva Rudolf, u Srbiji. Ono što mu se najviše dopada u našoj kuhinji je "čistota koju smo zadržali".

Isprobao je Rudlof mnogobrojna srpska jela, a među njima je i neizostavna sarma, koju strancima svaki srpski domaćin rado ponudi. Kako kaže, tu je uočio razliku između Holanđana i Srba. Oni pretežno koriste kupus, ali samo kao sitno iseckan, dok nikada nije video da neko kupus koristi na ovaj način.

Na naše pitanje koje bi jelo iz Srbije predstavio celom svetu, izbor je, pomalo neočekivano, pao na jedan slatkiš.

- Vasina torta je nešto što bih predstavio planeti, ona nije dobra samo po ukusu, već i izgleda sjajno - govori nam Rudolf van Vin. - Ona u sebi ima specifičan karakter. Zašto sam odabrao baš tortu, zato što su one asocijacija i sinonim za uživanje i sreću.

Rudolf van Vin u Srbiji je ovih dana bio gost na Drugom "Nacionalnom festivalu hrane" u organizaciji kompanije "Delez". Mnogobrojni Beograđani okupili su se na Sajmu, kako bi videli kako ovaj čuveni kulinar priprema hranu. Podelio je šarmantni Holanđanin dva recepta, a obroke koje je pripremio bili su u prilici da isprobaju svi. Prvo jelo - salata, i vegetarijancima i veganima, kako nam je rekao, može biti zamena za tartar biftek.

- U sosu koji sam pripremao, glavni sastojak je šargarepa koja zamenjuje meso. Peče se u rerni oko dvadesetak minuta i dobro je ako pojedini komadići malo zagore, jer to daje poseban šmek. To se meša sa majonezom, kečapom i senfom, kiselim krastavčićima i lukom. Dobijamo premaz koji može biti prilog ili odličan sastojak za sendvič... sos je bogat i ima intenzivan ukus - govori Rudolf.

Van Vin, ponosno ističe, uspeo je da ostvari dečački san i postane kuvar. Osim njegovih emisija koje su svetski poznate, radio je i kao glavni kuvar u Švajcarskoj. Specijalizovao se za poslastičarske đakonije, nekoliko puta je pobeđivao na Nacionalnim i međunarodnim kulinarskim takmičenjima. Osim uspešnog kuvanja, Rudolfa krasi i humanost, u sklopu njegovog serijala "Pekara na autobuskoj stanici" prikuplja novac za mnogobrojne humanitarne akcije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU