Kako se pravi BOZA? Čine je neobični sastojci, a recept je star vekovima
Najčešće se konzumirao leti, jer ne postoji ništa bolje od hladne boze kada su napolju vrućine. Pravi se od sastojaka neobičnih za sok, kao što su brašno i kvasac, ali ukus je zaista neverovatan. Podsetite se detinjstva i napravite ukusan sok od boze koji će oduševiti i novije generacije.
Sastojci:
- 5 l vode
- 4 kašike kukuruznog brašna
- 1 kašika običnog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 400 g šećera
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i ostavite da proključa. Zatim u posudi razmutite brašno sa malo vode (vodite računa da nema grudvica), pa sipajte dobijenu smesu u ključalu vodu. Kuvajte uz povremeno mešanje nekih pola sata. Kvasac promešajte sa malo mlake vode i kašičicom šećera. Ostavite 10 minuta da se aktivira, pa dodajte u vodu sa brašnom i promešajte. Ostavite da odstoji 24 sata. Procedite, a u šerpu stavite šećer i prelijte sa 1/2 l vode. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa kada se ohladi dodajte proceđenoj tečnosti. Čuvajte u frižideru.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU