Recept za starinski kolač koji vole generacije: Kako se sprema KOH?
Koh je sjajan izbor za sva godišnja doba, jer je njegova priprema brza i laka. Možete ga poslužiti sa sezonskim voćem ili bez ičega. Za koju god varijantu da se odlučite, koh je nepogrešiv izbor.
Sastojci:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 9 kašika griza
Za preliv:
- 1 l mleka
- 4 kašike šećera
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Pre nego što počnete da spremate kolač, potrebno je rernu uključiti na 200C. U jednoj činiji razbijte jaja i odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite penasto mikserom. Kad je sneg čvrst, bez gašenja miksera dodajte peni od belanaca kašiku po kašiku šećera. Kad se šećer dobro sjedini sa belancima, dodajte jedno po jedno žumance. Mikser možete da odložite, jer pšenični griz dodajete polako i lagano ga umešavate špatulom. Kad ste sjedinili sve sastojke, prespite masu u podmazan i brašnom posut pleh. Ubacite koh u rernu, smanjite temperaturu na 180C i pecite ga oko 15 min (ili dok ne dobije zlatnu boju).
Preliv se kuva dok se kolač peče. Mleko, vanil- šećer i šećer sipajte u šerpu i uz povremeno mešanje, sačekajte da provri. Kad se ispeče, kolač vadite iz rerne i izbockate ga viljuškom. Vruće mleko sipajte preko koha, ali polako, zalivajući ga ravnomerno. Možda će vam se učiniti da je ova količina mleka previše, međutim nema potrebe. Ukoliko ga ravnomerno zalivate i svi delovi kore upiju mleko, užitak je zagarantovan. Kolač služite kada se u potpunosti ohladi.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU