Namirnice za koje su svi mislili da goje: Stručnjaci kažu da ih možete jesti, samo treba da obratite pažnju na jednu stvar
Šta da jedete kad ste na dijeti? To je pitanje koje postavljaju svi koji pokušavaju da smršaju, a znamo da su mnoge namirnice na spisku "zabranjenih".
Među njima su one bogate ugljenim hidratima, koje izbegavamo bojeći se gojenja. Stručnjaci kažu da nisu baš sve nedozvoljene i da možete ipak da ih uvrstite u jelovnik.
Krompir je pun skroba, ali možete da ga koristite čak i tokom dijete, pod uslovom da ga pripremate na poseban način. Možete čak i da ga pečete, ali je važno da ga prvo prokuvate kako biste uklonili što više skroba. Zatim ga ocedite i pecite na što manje masnoće. Takođe, kombinujte ga sa salatom, a ne sa nekom drugom namirnicom bogatom ugljenim hidratima.
Pirinač je, slično krompiru, pun skroba, pa i za njega važi pravilo da ga treba skuvati u dosta vode i zatim ocediti. Broj kalorija se, kažu nutricionisti, može čak prepoloviti ukoliko kuvanom pirinču dodate malo masnoće. Na primer, na porciju pirinča, umešajte ravnu kašičicu maslinovog ulja, a time će jelo postati i ukusnije, a pirinač promeniti strukturu i biti manje kaloričan.
Proteinski napici su veoma varljivi - u kupovnim verzijama ima dosta šećera. Međutim, ako pravite domaći šejk, bez šećera i sa dosta proteina, niste u opasnosti da se od njega gojite. Naravno, ne preterujte sa količinama.
Jaja, takođe, ne treba u potpunosti izbegavati, jer su izuzetno važna kao izvor kalcijuma, proteina i vitamina D. Jedite ih barena, poširana ili pečena na foliji.
Ovsena kaša može da bude, slično proteinskim šejkovima, "rizična". "Instant" kaša je puna šećera, a ona koju sami spremite kod kuće zavisi samo od vas!
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU