Da li možete poverovati da ste sve do sada POGREŠNO KUVALI KAFU i čaj? Evo gde je greška

08. 06. 2023. 000000 09:00

Foto: Shutterstock

Naravno, morate piti samo čistu filtriranu vodu bez štetnih čestica. Ali ovo nije najvažnije ako želite da pripremite ukusno piće po svim pravilima.

Pročitajte još: Poslušajte ove savete i tretmani vam neće biti potrebni: Otkrivamo kako bi trebalo da izgleda vaša ISHRANA

Iz navike pritisnemo dugme na kuvalu, a čim proključa, žurimo da skuvamo čaj ili kafu. Stručnjaci upozoravaju – pustite da se voda malo ohladi. Po njihovom mišljenju, idealna šoljica kafe ili čaja priprema se sa 90-96 stepeni vode. A ključala voda je sve 100! I otupljuje sav ukus pića, slabi aromu i smanjuje korisna svojstva.

Pročitajte još: Kraljica Leticija popularni jesenji materijal ponela i na majici: Savršen spoj uz klasične pantalone (FOTO)

Zbog toga stručnjaci preporučuju ostavljanje kuvane vode da se ohladi 5-7 minuta dok ne dostigne željenu temperaturu. Stručnjaci su čak sastavili listu pića i optimalnu temperaturu vode na kojoj treba da se pripremaju:

  • Kafa - od 90 do 96 stepeni;
  • Crni čaj - od 90 do 98 stepeni;
  • Zeleni čaj - 80 stepeni;
  • Biljni čaj - 100 stepeni;
  • Topla čokolada - od 71 do 85 stepeni.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU