Ne očajavajte ako recept zahteva prašak za pecivo, a nemate ga kod kuće: Evo čime ga možete zameniti

Magazin Praksa

01. 06. 2023. 000000 20:30

Photo: Shutterstock

Soda bikarbona i jogurt

Pomešajte pola kašičice sode bikarbone i pola kašičice jogurta. Kulture u jogurtu reaguju sa sodom bikarbonom i stvaraju gas neophodan za narastanje testa. Ovu zamenu koristite samo u receptima u kojima se nalaze samo suvi sastojci. Ukoliko je potrebno, povećajte količinu suvih sastojaka kako vam testo ne bi bilo previše tečno.

Soda bikarbona i sok limuna

Pomešajte jednaku količinu limunovog soka i sode bikarbone. Kiselina iz limunovog soka reaguje sa sodom bikarbonom, stvarajući isti efekat kao prašak za pecivo. Ipak, vodite računa o količini limuna jer ima jak ukus koji može da se oseti u jelu.

Soda bikarbona i melasa

Pomešajte 1/3 šolje melase i 1/4 kašičice sode bikarbone. S obzirom da je specifičnog ukusa, ova zamena je idealna za specijalitete jačeg ukusa, kao što su peciva s raznim začinima.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU