Recept za prolećni tart sa jabukama: Sprema se jednostavno, a idealan je za tople dane

Kristina LJubisavljević

30. 05. 2023. 000000 18:00

Foto: Shutterstock

Potrebno je za koru:

  • žumance
  • 200 g margarina
  •  400 g brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 3 kašike vode

Za fil:

  • 1 kg jabuka
  • 250 g šećera
  •  2 kašičice cimeta
  • kašika putera

Za posipanje:

  • 90 g šećera
  • 150 g brašna
  • 80 g putera
  • 100 g iseckanih badema

Napravite koru tako što ćete najpre umutiti margarin i šećer u prahu. Dodajte brašno, žumance i vodu. Umesite testo i njime obložite kalup za tart koji ste podmazali uljem i posuli brašnom (testom obložite i ivice kalupa). Izbockajte viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 10 minuta. U međuvremenu napravite fil.

Operite jabuke, oljuštite ih, isecite na tanke kriške i prodinstajte na zagrejanom puteru. Kad jabuke omekšaju, polovinu ispasirajte, pomešajte sa preostalim jabukama, dodajte cimet i šećer, pa fil rasporedite preko testa u kalupu. Pripremite zatim smesu za posipanje. Pomešajte puter i brašno. Dodajte šećer i bademe, pa pospite preko fila. Pecite još 30 minuta u rerni na 180 stepeni. Tart možete poslužiti sa sladoledom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU