Deset jednostavnih saveta i trikova KINESKINJA ZA VITKU FIGURU: Usvojite ove navike koje vam mogu pomoći, a ne uključuju gladovanje i odricanje

27. 05. 2023. 000000 17:00

Foto: Shutterstock

Kineska hrana jedna je od popularnijih na svetu i sve omiljenija, a iako jedu puno pirinča i rezanaca, gojaznost se obično ne smatra velikim problemom u Kini.

I to se, međutim, menja kako se menjaju trendovi u ishrani na globalnom nivou, pa se tako u studiji objavljenoj 2021. godine u naučnom listu Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes navodi da jedna od sedam odraslih osoba ispunjava kriterijume gojaznosti.

Kako se ljudi u Kini bore protiv ovog problema? Vrlo zabavno, ekonomično i mudro!

Jedite zajedno, a manje

Kada jedete sami, obično pojedete više – tužna je, ali istinita tvrdnja.
Ukoliko obrokujete bez društva, jedete kada želite i koliko želite, a često jedete više i kaloričnije iz puke dosade. Pa čak i češće!

Zato je jelo u grupi odlično rešenje: umesto da se prejedate uz televizor, delićete obrok i možda ćete imajući u vidu i druge pojesti manje nego što biste inače, a tu je i ćaskanje između zalogaja.

Jedite iz malih činija

Kinezi uglavnom jedu iz činija, čak i svoja glavna jela – pirinač i rezanca. To će vam pomoći da držite porciju pod kontrolom, ne sipate previše i potom ne jedete više što vam treba samo kako ne bi bilo ostataka u tanjiru.

Jedite uravnoteženo

Obroci su u kineskoj kuhinji obično dobro izbalansirani. Iako Kinezi jedu mnogo pirinča i rezanaca, odnosno ugljenih hidrata, obrok se sastoji i od dosta povrća i mesa, pa tu ima i vitamina, minerala, proteina, masti..

Budući da je uravnotežena i raznovrsna ishrana ključ zdravog mršavljenja, ovo je vrlo važan trik.

Jedite sveže povrće

Povrće je vrlo važno u kineskoj ishrani i dodaje se i u glavno jelo i kao prilog, a tu je i nezaobilazna salata. Svežina je, takođe, ključ zdrave ishrane, pa se u kineskoj kuhinji povrće nikako ne prekuvava, zbog čega njegova boja ostaje netaknuta, a udeo hranljivih materija je viši!

Kuvajte na pari

Kineska jela omiljena na našim prostorima obično su pržena u voku, ali u ovoj zemlji se dosta jede hrana kuvana na pari, što znači da povrće čuva nutrijente.
Bez ulja i previše začina, takvo povrće je još efikasnije u očuvanju zdravlja, a čuvaju se i vlakna, koja produžavaju osećaj sitosti.

Supa je obavezna

Kineske supe nadaleko su poznate i omiljene u svetu, a one su važan deo ručka u Kini. Obično se prave od svežeg povrća, začinskog bilja, bujona i blagin začina i posle njih će vam stomak biti pun i kasnije ćete pojesti manje.

Imajte tri obroka dnevno

Uobročenost i poštovanje vremena za jelo veoma su važni u Kini, gde se ljudi uglavnom pridržavaju pravlia o tri kvalitetna obroka u toku dana.

Budući da su i doručak, i ručak, i večera bogati i raznovrsni, to je sjajan način da izbegnete iznenadne napade gladi, grickate tokom dana i unesete više kalorija nego što planirate. Kad smo već kod toga...

Recite "ne" grickanju

Grickalice obično nisu preterano popularne u Kini, gde nije često videti nekoga da jede čips između obroka.

S obzirom na to da za ručak jedu supu i jelo sačinjeno od mnogo svežeg povrća i mesa, možda ni ne osećaju potrebu?

Ne bacajte ostatke

Kada vam ostane hrane posle jela, umesto da je bacite, pomešajte ih tako da dobijete novo i jedinstveno jelo za sutradan.
Ovo je čest trik u Kini, gde se hrana obično ne rasipa, a omogućava vam da eksperimentišete i iskoristite pun potencijal svega što imate u kući umesto da kupite nešto nezdravo jer vam se ne kuva svaki dan.

Pijte čaj

Kinezi su poznati po kvalitetnim i raznovrsnim čajevima, čije je blagotvorno dejstvo na organizam dokazano, a najdostupnija varijanta je zeleni čaj. Mnogi ovo piće nazivaju najzdravijim na svetu, a poznato je da zeleni čaj može da pomogne ako želite da smršate, naravno, uz zdravu i izbalansiranu ishranu i nikako preko noći.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU