Napravite najkremastije MAFINE: Brza priprema i ukus kome ćete želeti da se vratite (RECEPT)

Kristina LJubisavljević

15. 05. 2023. 000000 14:30

Potrebno je:

  • 115 g putera
  • šolja šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • jaje
  • 2 belanca
  • 1/2 šolje iseckanih jagoda
  • 350 g brašna
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/3 šolje mlaćenice
  • 1/4 šolje pavlake ili grčkog jogurta

Za fil:

  • 250 g putera
  • 550 g šećera u prahu
  • kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/3 šolje pirea od jagoda

Za pire od jagode:

  • 1 kg jagoda
  • 170 g šećera
  • kora od 1/2 limuna
  • kašika limunovog soka
  • prstohvat soli

Pomešajte mlaćenicu, jaje, belanca, ulje, šećer, ekstrakt od vanile, grčki jogurt ili pavlaku i lepo sjedinite. Dodajte puter i dobro umutite. U drugoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. Mokrim sastojcima postepeno dodajte suve i mutite dok se smesa dobro ne ujednači. Dodajte seckane jagode i lagano promešajte. Sipajte testo u kalup za mafine u koji ste stavili i papirne korpice i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta.

Napravite pire od jagoda, tako što ćete sitno seckano voće umutiti u blenderu. Stavite zatim u šerpu, dodajte ostale sastojke i kuvajte na laganoj temperaturi dok ne proključa. Smanjite temperaturu i kuvajte još 15-20 minuta. Povremeno mešajte kako ne bi zagorelo. Ohladite i koristite po potrebi. Pire čuvajte u frižideru maksimalno tri dana, a možete ga staviti i u zamrzivač jer ćete napraviti veću količinu.

Dobro umutite puter sobne temperature sa šećerom u prahu, vanilom i pireom od jagoda. Špric za kolače napunite kremom, napravite malo udubljenje u testu, stavite seckane jagode i filujte. Mafine ukrasite svežim jagodama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU