Napravite najkremastije MAFINE: Brza priprema i ukus kome ćete želeti da se vratite (RECEPT)
Potrebno je:
- 115 g putera
- šolja šećera
- 1/2 kašičice soli
- jaje
- 2 belanca
- 1/2 šolje iseckanih jagoda
- 350 g brašna
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/3 šolje mlaćenice
- 1/4 šolje pavlake ili grčkog jogurta
Za fil:
- 250 g putera
- 550 g šećera u prahu
- kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice soli
- 1/3 šolje pirea od jagoda
Za pire od jagode:
- 1 kg jagoda
- 170 g šećera
- kora od 1/2 limuna
- kašika limunovog soka
- prstohvat soli
Pomešajte mlaćenicu, jaje, belanca, ulje, šećer, ekstrakt od vanile, grčki jogurt ili pavlaku i lepo sjedinite. Dodajte puter i dobro umutite. U drugoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. Mokrim sastojcima postepeno dodajte suve i mutite dok se smesa dobro ne ujednači. Dodajte seckane jagode i lagano promešajte. Sipajte testo u kalup za mafine u koji ste stavili i papirne korpice i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta.
Napravite pire od jagoda, tako što ćete sitno seckano voće umutiti u blenderu. Stavite zatim u šerpu, dodajte ostale sastojke i kuvajte na laganoj temperaturi dok ne proključa. Smanjite temperaturu i kuvajte još 15-20 minuta. Povremeno mešajte kako ne bi zagorelo. Ohladite i koristite po potrebi. Pire čuvajte u frižideru maksimalno tri dana, a možete ga staviti i u zamrzivač jer ćete napraviti veću količinu.
Dobro umutite puter sobne temperature sa šećerom u prahu, vanilom i pireom od jagoda. Špric za kolače napunite kremom, napravite malo udubljenje u testu, stavite seckane jagode i filujte. Mafine ukrasite svežim jagodama.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU