BANANA je previše zelena? Evo kako joj možete pomoći da BRZO SAZRE

05. 05. 2023. 000000 18:30

Foto: Shutterstock

Želite da jedete zrelu bananu, ali nemate nikakvu želju da čekate dok sazre? Koristite jednu od ovih metoda.

Pročitajte još: Trebalo bi da naučite da ĆUTITE O OVIH 5 STVARI - odmah će vam krenuti u životu

Stavite sa voćem ili povrćem sa visokim sadržajem etilena

To su jabuke, paradajz, avokado i dinje. Gasni etilen koji sadrže je prirodni biljni hormon koji stimuliše sazrevanje. Proizvode ga i same banane, a kada je banana potpuno zrela, koncentracija etilena je maksimalna. U već zrelim plodovima etilen će poslužiti kao neka vrsta okidača – pored njega će banana proizvoditi enzime koji uništavaju ćelijske zidove. Meso će postati mekše i slađeg ukusa. Jedna ili dve jabuke ili paradajza u blizini biće dovoljne da pomognu banani da sazre.

Spakujte u papirnu kesu

I stavite na toplo mesto. Dakle, etilen će se oslobađati brže i neće ići nikuda, odnosno njegova koncentracija će biti veća, a proces sazrevanja će se ubrzati. A da bi proces išao još brže, kombinujte ovaj predmet sa prethodnim i stavite jabuku ili drugu, zreliju bananu u vrećicu za bananu.

Zagrejte u mikrotalasnoj pećnici ili rerni

Samo 20-30 sekundi u mikrotalasnoj je dovoljno da banana bude mekana i slađa. Nije neophodno da ga čistite, ali treba da napravite nekoliko rupa u njemu čačkalicom ili viljuškom. Što se tiče rerne, ona mora da se zagreje na 150 stepeni, a bananu pecite oko 30 minuta.

Pročitajte još: Kraljica Leticija popularni jesenji materijal ponela i na majici: Savršen spoj uz klasične pantalone (FOTO)

Stavite u zamrzivač

Ćelijski zidovi se uništavaju pod uticajem i veoma visokih i veoma niskih temperatura. Dakle, ako nezrelu oljuštenu bananu stavite u zamrzivač, pa je nakon nekoliko sati izvadite i ostavite da se odmrzne, postaće mnogo mekša, kao da je zrela. Istina, nakon takvog postupka biće pogodnije za pečenje nego za jelo sveže.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU