BANANA je previše zelena? Evo kako joj možete pomoći da BRZO SAZRE
Želite da jedete zrelu bananu, ali nemate nikakvu želju da čekate dok sazre? Koristite jednu od ovih metoda.
Pročitajte još: Trebalo bi da naučite da ĆUTITE O OVIH 5 STVARI - odmah će vam krenuti u životu
Stavite sa voćem ili povrćem sa visokim sadržajem etilena
To su jabuke, paradajz, avokado i dinje. Gasni etilen koji sadrže je prirodni biljni hormon koji stimuliše sazrevanje. Proizvode ga i same banane, a kada je banana potpuno zrela, koncentracija etilena je maksimalna. U već zrelim plodovima etilen će poslužiti kao neka vrsta okidača – pored njega će banana proizvoditi enzime koji uništavaju ćelijske zidove. Meso će postati mekše i slađeg ukusa. Jedna ili dve jabuke ili paradajza u blizini biće dovoljne da pomognu banani da sazre.
Spakujte u papirnu kesu
I stavite na toplo mesto. Dakle, etilen će se oslobađati brže i neće ići nikuda, odnosno njegova koncentracija će biti veća, a proces sazrevanja će se ubrzati. A da bi proces išao još brže, kombinujte ovaj predmet sa prethodnim i stavite jabuku ili drugu, zreliju bananu u vrećicu za bananu.
Zagrejte u mikrotalasnoj pećnici ili rerni
Samo 20-30 sekundi u mikrotalasnoj je dovoljno da banana bude mekana i slađa. Nije neophodno da ga čistite, ali treba da napravite nekoliko rupa u njemu čačkalicom ili viljuškom. Što se tiče rerne, ona mora da se zagreje na 150 stepeni, a bananu pecite oko 30 minuta.
Pročitajte još: Kraljica Leticija popularni jesenji materijal ponela i na majici: Savršen spoj uz klasične pantalone (FOTO)
Stavite u zamrzivač
Ćelijski zidovi se uništavaju pod uticajem i veoma visokih i veoma niskih temperatura. Dakle, ako nezrelu oljuštenu bananu stavite u zamrzivač, pa je nakon nekoliko sati izvadite i ostavite da se odmrzne, postaće mnogo mekša, kao da je zrela. Istina, nakon takvog postupka biće pogodnije za pečenje nego za jelo sveže.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU