Savet stručnjaka: Ako imate više od 50 godina, u kafu bi trebalo da dodate jedan sastojak
Uticaj kofeina na organizam česta je tema istraživanja, posebno ako se uzme u obzir da mnogi konzumiraju više šolja kafe dnevno od preporučene doze.
U konzumiranju svih vrsta namirnica, pa i kafe, treba imati meri, kako se ne bi javili potencijalni štetni efekti.
Dr Pamela Pik naglašava da se nakon 50. godine života mnoge funkcije u organizmu usporavaju, ali da se ishranom to može poboljšati.
Ona smatra da u kafu treba dodavati cimet, a u slana jela kurkumu.
,,Kurkuma jača imunitet i umanjuje upalne procese u zglobovima“, objasnila je. Kurkuma se sa razlogom naziva još i "kraljicom začina", a može pozitivno uticati na očuvanje kognitivnih funkcija.
Jedan gram cimeta dnevno može smanjiti nivo šećera u krvi, lošeg holesterola i triglicerida.
,,Cimet ima protivupalno i antimikrobijalno dejstvo. Održava nivo šećera u krvi jer usporava pražnjenje želuca nakon uzimanja hrane. Na taj način, sprečava da šećer naglo skače ili opada i poboljšava osetljivost organizma na insulin", naglasila je dr Pik.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU