Prevrnuti kolač sa karamelom i ananasom: SOČNA VOĆNA POSLASTICA (RECEPT)

Magazin Praksa

15. 04. 2023. 000000 11:00

Potrebno je:

- konzerva ananasa

- 3 jajeta

- 130 g šećera

- 150 g putera

- 150 g brašna

- 2 kašike gustog jogurta ili kiselog mleka

- kesica vanilin šećera

- kesica praška za pecivo

Za karamel:

- 100 g šećera

- 50 ml vode

- nekoliko kapi limuna

Priprema: 

Ananas ocedite, a sok iz konzerve odvojite u posebnu posudu. Omekšali puter pomešajte sa šećerom. Dodajte jaja, umutite malo mikserom, a zatim dodajte jogurt, brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i sve sjedinite mikserom. Premažite puterom kalup za kolač. U šerpici kuvajte sastojke za karamel, pet-šest minuta, kad počne da dobija karamel boju odmah sklonite sa ringle i izlijte na dno kalupa. Preko toga poređajte krugove ananasa, ostatak sitno naseckajte i dodajte u testo. Sipajte testo u kalup preko ananasa i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko pola sata, posle 15 minuta smanjite temperaturu na 150 stepeni. Kad je gotovo, nožem lagano odvojite kolač od kalupa. Stavite tanjir preko kalupa i prevrnite ga. Preko vrućeg kolača sipajte sok od ananasa iz konzerve. Služite vruće ili hladno. Kolač možete ukrasiti svežim ili kandiranim voćem.

 


 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU