Prevrnuti kolač sa karamelom i ananasom: SOČNA VOĆNA POSLASTICA (RECEPT)
Potrebno je:
- konzerva ananasa
- 3 jajeta
- 130 g šećera
- 150 g putera
- 150 g brašna
- 2 kašike gustog jogurta ili kiselog mleka
- kesica vanilin šećera
- kesica praška za pecivo
Za karamel:
- 100 g šećera
- 50 ml vode
- nekoliko kapi limuna
Priprema:
Ananas ocedite, a sok iz konzerve odvojite u posebnu posudu. Omekšali puter pomešajte sa šećerom. Dodajte jaja, umutite malo mikserom, a zatim dodajte jogurt, brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i sve sjedinite mikserom. Premažite puterom kalup za kolač. U šerpici kuvajte sastojke za karamel, pet-šest minuta, kad počne da dobija karamel boju odmah sklonite sa ringle i izlijte na dno kalupa. Preko toga poređajte krugove ananasa, ostatak sitno naseckajte i dodajte u testo. Sipajte testo u kalup preko ananasa i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko pola sata, posle 15 minuta smanjite temperaturu na 150 stepeni. Kad je gotovo, nožem lagano odvojite kolač od kalupa. Stavite tanjir preko kalupa i prevrnite ga. Preko vrućeg kolača sipajte sok od ananasa iz konzerve. Služite vruće ili hladno. Kolač možete ukrasiti svežim ili kandiranim voćem.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU