Baklavice sa lešnikom, rumom i keksom: OVO SAVRŠENSTVO od poslastice morate probati (RECEPT)
Potrebno:
- 500g gotovih kora za baklavu
- 300g seckanog lešnika
- 200g mlevenog keksa
- 5 kašike ruma
- 100ml ulja za premazivanje kora
- 125 g maslaca, može i margarin kad je post, za prelivanje kora
- 2 jaja
Materijal za agdu:
- 600ml vode
- 600g šećera
- sok od pola limuna
Priprema:
Prvo ukuvati agdu od šećera i vode, kuvati 10-tak minuta. Kad sklonite sa vatre i prestane da vri dodati sok od limuna. Agda treba da bude ohlađena za prelivanje baklave.
Koru presaviti po dužini, od kraja do polovine kore, pa tako i drugi kraj. A zatim celom širinom na pola, kao u video za pica trougliće. Premazati rastvorom umućenih jaja sa uljem pa dodati mešavinu od seckanog lešnika, plazme i ruma. Urolati koru pod uglom od devedeset kao pravougli trougao. Ponoviti postupak sa svim korama. Ređati u podmazani pleh, pa zaliti rastopljenim puterom pa peći 20 minuta na 200 a zatim još 15 minuta na 180.a zatim dok su vruće preliti ohlađenom agdom. Preko naređati kolutove limuna.
Prijatno!
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU