SATARAŠ: Brzo i ukusno jelo koje može biti ceo obrok ili prilog uz meso (RECEPT)
Glavna namirnica za sataraš recept su paprike. U toku sezone, kada je veliki izbor, preporučuje se kombinacija različitih vrsta i boja, čime sataraš recept dobija na bogatstvu ukusa i vizuelnom izgledu. Van sezone, možete koristiti ono što vam je dostupno.
Paradajz za sataraš možete oljuštiti i ne morate. Ukoliko je zaleđen, to će ići lako pod mlazom vode iz česme, dok ukoliko nije, potrebno je da ga rasečete na dnu, prelijete vrelom vodom, a nakon nekoliko sekundi naglo ga ohladite u posudi sa hladnom vodom. Na ovaj način, kožica će se lako ljuštiti i izbeći ćete situaciju da morate da je uklanjate iz tiganja tokom pripreme.
Sastojci:
4 luka srednje veličine
2 zelene paprike, 2 crvene paprike i 1 žuta mesnata paprika (ili bilo koja druga kombinacija)
3 paradajza
4 kašike ulja
po ukusu šećera, soli i bibera
Priprema:
Na ulju propržite crni luk isečen na polumesece. Pržite ga dok ne postane staklast, nakon čega dodajte prethodno očišćene, i na kockice ili trakice iseckane paprike. Kuvajte poklopljeno na umerenoj vatri desetak minuta.
Paradajz koji ste prethodno oljuštili (ili ne) iseckajte na komadiće i dodajte u posudu, smanjite vatru i kuvajte još dvadesetak minuta. Par minuta pre skidanja sa ringle, začinite solju i biberom po ukusu, i obavezno dodajte malo šećera, ne više od jedne kašičice.
Imajte na umu da ukoliko koristite zaleđene namirnice, morate malo da produžite vreme pripreme. Takođe, s obzirom na to da zaleđene namirnice puštaju više vode, možete ih kuvati u otvorenoj posudi.
Sataraš možete poslužiti odmah, kao dodatak jelu kada se ohladi, ili ga zalediti i poslužiti nakon više dana (do 60). U tom slučaju preskočite poslednji korak (začine), odložite u manje posude i ubacite u zamrzivač kada se ohladi. Pre posluživanja podgrejte, i tada začinite po ukusu.
Prijatno!
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU