Verica Rakočević u OSMOJ deceniji izgleda duplo mlađe: Uvela je velike promene u REŽIMU ISHRANE (FOTO)
Modna kreatorka Verica Rakočević uveliko gazi osmu deceniju života, ali je to ne sprečava da izgleda i oseća se kao da je u četrdesetim.
Dok je bila mlađa i ona je znala da se opusti kada je hrana u pitanju i da uživa u tradicionalnim srpskim specijalitetima, ali kako su godine prolazile sve više je osećala da je to preveliko opterećenje za njen organizam.
Tada je odlučila da u potpunosti promeni način ishrane. Zbog povišenih vrednosti holesterola i triglicerida, umesto pečenja, sarmi i pasulja, danas se u njenom tanjiru najčešće nalaze riba, orašasti plodovi, voće i povrće.
- Ranije sam s prijateljicama umela da u restoranu pojedem brdo hrane, da bih se potom počastila sutlijašem, tulumbama, kohom ili nekim drugim poslasticama - kaže Verica i dodaje:
- Posle toliko hrane bilo mi je, priznajem, teško da hodam. Ali, poslednjih godina, pre svega zbog zdravlja i kontrole telesne težine, moram više da vodim računa o tome šta i koliko jedem. Otkako se u mom životu pojavio suprug Veljko, počela sam da konzumiram i neke namirnice koje godinama nisam, poput mesa mangulice, na primer - ispričala je Verica svojevremeno za Gloriju.
Verica je potom objasnila i zašto smatra da nije dobro ni da se u potpunosti izbaci meso i njegove prerađevine.
- Veljkov tata živi u Vrdniku i gaji ove svinje, pa sad uživamo u domaćim prerađevinama od mangulice, a i kuvamo na masti, za koju se ispostavilo da je mnogo zdravija nego bilo koja vrsta ulja. Godinama sam kuvala na ulju od grožđa, međutim, otkako smo počeli da hranu pripremamo na masti od mangulice, posuđe se, primetila sam, mnogo lakše pere, s daleko manje deterdženta nego ono u kojem se koristi ulje. Mogu samo da zamislim šta ulja prave našim krvnim sudovima kad takve tragove ostavljaju na posuđu - kaže kreatorka.
Verica je ispričala i da je znala da tokom godišnjeg odmora skine nekoliko kilograma.
- Doručkovala sam laneno seme i kefir, što mi je sasvim dovoljno, dok sam za ručak najčešće jela barenu ribu. Večeru sam preskakala i pošlo mi je za rukom da smršam. Vodim aktivan stil života, trudim se da svakodnevno vežbam. Ali sve to ne vredi mnogo ukoliko volite da jedete. Slatkiše obožavam, a morala sam da ih se odreknem, odnosno da ih konzumiram u minimalnim količinama. Dok nisam previše brinula o zdravlju, bila sam ozbiljan gurman, uživala sam u sarmi, pasulju, duvan čvarcima. Da smem, to bih jela svakog dana. Sad jedem isključivo laganu hranu, pre svega ribu - iskrena je ona.
Kreatorka je odrasla na srpskoj tradicionalnoj kuhinji. Lepe uspomene je vežu za kačamak, poparu, uštipke, prženice, cicvaru.
- Nisam rasla u izobilju, nego na starim, narodnim jelima, i vrlo sam ponosna na to, iako bi verovatno bilo otmenije da sam kao dete jela kavijar i losos. Hrane iz detinjstva sećam se s nostalgijom. Sve je ređe jedem, iako doktori tvrde da su mi i trigliceridi i holesterol povišeni od stresa i načina života, a ne od hrane. Dok sam živela u Rimu, uživala sam u svim testeninama, koje Italijani nenadmašno spremaju al dente. Obožavala sam špagete s belim lukom na maslinovom ulju, kao i razne paste, posebno one s povrćem.
Keatorka je takođe ispričala da godinama ne jede belo brašno i šećer, paštete i druge mesne prerađevine. Doručak ne preskače.
- Godinama sam pravila bademovo mleko. Bademe bih, kad procedim mleko, pomešala s medom i cimetom, i to pojela. Izvesno vreme sam pravila i razne muslije, ali oni ipak imaju previše šećera za moj ukus. Sada mi je sasvim dovoljna velika kašika lanenog semena s kefirom. Takav obrok me zasiti do ručka - objasnila je ona.
Verica kaže da često pije i ceđene sokove od voća i povrća, a večeru izbegava.
- Uglavnom ne večeravam, iako sam imala fazu da u ponoć jedem palačinke, i to po pet ili šest, nadevene dobrim domaćim džemom. Ali, sada sam to izbacila iz jelovnika, za razliku od Veljka, koji i dalje uživa u njima. Nažalost, nemam dovoljno vremena da kuvam pošto sam po čitav dan na poslu, i to se svede na eventualno jednom ili dva puta tokom nedelje - kaže ona i dodaje:
- Volim da napravim pasulj s rebarcima od mangulice ili sataraš, a imam sreću da je Veljko fantastičan kuvar, koji odlično pravi riblji kotlić. Izvrsno priprema i ribu, i rečnu i morsku. Recimo, njegov list na brokoliju je nenadmašan. Ne znam u čemu je tajna, uvek mu riba ispadne bolje nego meni, iako stavim sve iste začine, pa sam odustala od pokušaja da ga nadmašim.
I Verica i njen suprug Veljko se trude da uvek unose raznovrsnu hranu.
Oboje jedu mnogo orašastih plodova, bademe, lešnike, orahe, koji Verici, uz bananu, mogu da zamene i kompletan obrok.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU