Prolećno OREZIVANJE VOĆKI: Evo kada, kako i zašto je ovo neophodno

14. 03. 2023. 000000 09:40

Foto: Shutterstock

Svaka privatna bašta je potpuno jedinstvena, bez obzira na koju stranu gledate: orijentacija na kardinalne tačke, tlo, vodosnabdevanje, depresiju ili brdo, senčenje, opterećenje vetrom. Ali najvažnija stvar ovde je vlasnik. Ko je sam svoj gospodar i niko mu ne naređuje. On sam odlučuje šta i kako će rasti i muči se sa svojim odlukama.

Pročitajte još: Kako se neguje "ženska sreća"? Krasiće svaki enterijer, a potrebno je da joj se posvetite samo malo

Sa sanitarnim obrezivanjem, sve je jasno: slomljeno je, osušeno ili zamrznuto - potrebno je da ga isečete. Ali sa formiranjem teže. Kada ga jednom započnete, ne možete odustati - preskup je. Drvo koje je ostalo bez stalnog oblikovanja odmah se opasuje i juri u sve ozbiljne nevolje, rastući nove izdanke u raznim pravcima grozdovima i metlama. Dakle, sa formiranjem postoje dve prihvatljive opcije – ili da se počne ili da se ne počne.

O čemu voditi računa?
Prilikom odsecanja bolesne grane, korisno je pogledati rez: drvo može biti oštećeno iznutra gljivicom ili larvi, na primer, staklenom vitrinom za jabuke, štetočinom koja je veoma karakteristična za srednju traku

Drvo, nije loše, pod odgovarajućim uslovima (lokacija, zemljište, zalivanje, dovoljno osvetljenja) samo će se formirati. Počeće da donosi plodove kada dođe vreme i, rastući godišnje, povećaće prinos do stanja „lonca, ne kuvajte!”, Komplikujući život vlasnika samo viškom useva.

Pročitajte još: Poklon koji nikako ne smete da unesete u KUĆU: Feng šui stručnjaci savetuju da ga odmah bacite ili spalite

Oblikovanje je dugotrajno, zahteva rad nekoliko puta u sezoni, a za njegovo dovršavanje potrebno je znanje i veštine. 

Šta treba uzeti u obzir prilikom orezivanja voća u proleće?

1. Svako orezivanje, bilo sanitarno ili korektivno, mora se obaviti oštrim alatom. Samo u ovom slučaju, drvo će moći kvalitativno da zatvori ranu od infekcije, brzo izgrađujući valjak za koru. Valjak za krave formira kambijum - zeleni sloj između kore i drveta. Zbog toga, prilikom obrezivanja grana, preporučljivo je obrezati reznu konturu klerikalnim nožem - tako će rast ići aktivnije.

2. Prilikom rezidbe ne bi trebalo da bude panjeva bez pupoljaka. Deo grane bez pupoljka će umrijeti i poslužiti kao izvor infekcije. Sečenje grane treba izvršiti što bliže stablu ili osnovi druge grane, duž spoljne ivice priliva kore.

3. Čak i najkardinalnija rezidba ne bi trebalo da smanji zapreminu krune za više od 30% ako drvo daje plodove. Bolje je to raditi u fazama.

Pročitajte još: Sprečite BRZO NAKUPLJANJE PRAŠINE U DOMU: Napravite sprej od sastojaka koje već imate u kući (RECEPT)

4. Prilikom rezidbe potrebno je održavati prostornu ravnotežu: ako je velika grana odsečena na jednoj strani, potrebno je proporcionalno smanjiti broj grana na drugoj.

5. Bez obzira koliko želite da ograničite zapreminu krune, ni u kom slučaju ne smete da uklanjate sve ili većinu mladog rasta. Auksini (hormoni rasta) se proizvode samo na vrhovima izdanaka.

6. U dva ili čak tri koraka pilajte debele grane da ne biste otkinuli deo drveta sa korom – takve rane veoma slabo zarastaju i često stvaraju trulež i udubljenja.

7. Što je stablo slabiji, to bi trebalo da bude manje rezidbe.

Pročitajte još: Sjajan TRIK: Evo kako da vam se makarone i pirinač ne zalepe tokom kuvanja

8. Grane koje rastu pod uglom manjim od 30 ° u odnosu na deblo moraju biti isečene - obično se bolno odvajaju, hvatajući koru i deo drveta.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU