7 POSNIH PREDLOGA ZA RUČAK, ZA 7 DANA U NEDELJI: MENI najukusnijih POSNIH JELA uz koja će pravila posta biti ispoštovana

Magazin Praksa

06. 03. 2023. 000000 13:00

Photo: Shutterstock

Uskršnji post počeo je 27.02 i trajaće do 15. aprila i najduži je u pravoslavlju.

Domaćicama često ponestane inspiracije i recepata, te vam donosimo posni jelovnik za narednih sedam dana.

1.Krem čorba od paradajza

Potrebno:

500 ml tečnog paradajza
300 ml vode
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
2 krompira
so i biber
malo peršuna
Priprema: Luk, šargarepu i kompir skuvajte u malo vode zatim štapnim mikserom sve sameljite i dodajte tečni paradajz. Pustite da sve vri 15 minuta, dodajte so i biber i suvi peršun. Toplu čorbu poslužite uz kockice suvog hleba.

Foto: Shutterstock

2. Tavče na gravče

Potrebno:

500 g belog pasulja Tetovca
250 g crnog luka
malo ulja
malo bibera
aleve paprike i soli
lovorov list

Priprema: Stavite pasulj u lonac i nalijte vodu da prekrije pasulj. Pustite neka sve provri pa prospite tu vodu a sipajte drugu i u nju još dodajte krupno sečen crni luk. Kada se pasulj skuva tako da se odvaja korica, zapržite pasulj tako što ćete u tiganju da napravite "vruću zapršku" od ulja, brašna i aleve paprike. Zapržite pasulj i ostavite da vri još par minuta. Zatim, dodajte lovorov list i sve preručite u vatrostalnu činiju.

3. Pastrmka sa orasima

Potrebno:

1 kg pastrmke
150 g oraha
1 glavica crnog luka
1 kašika mlevene crvene paprike
ulje
so
mleveni crni biber

Priprema: Glavicu crnog luka sitno iseći i pržiti u tiganju na zagrejanom ulju. Orahe izdrobiti u avanu ili iseckati sitno. Kada luk omekša u tiganj dodati orahe, zatim mlevenu papriku i promešati. Kada se luk proprži, skloniti tiganj sa šporeta. Vatrostalnu posudu poprskati uljem, unutrašnjost pastrmki napuniti filom iz tiganja i poređati ribu u vatrostalnu posudu. Preostali fil naneseti na pastrmke i poprskati uljem.

Foto: Shutterstock

 

4. Turska posna musaka

Potrebno:

1 kg tikvica
500 g patlidžana
1 glavica luka
2 paprike
2 krompira
500 ml paradajz pirea
so i biber po ukusu
malo maslinovog ulja
struk mirođije
struk peršuna
 

Priprema: Oljuštite tikvice i isecite ih na kriške. Nakon toga prodinstajte svaku od njih nekoliko minuta u maslinovom ulju. U drugoj posudi prodinstajte luk iseckan na sitno, patlidžan, paprike i krompir. Dodajte začine i sklonite s ringle. U odgovarajuću posudu za pečenje poređajte red tikvica i odozgo rasporedite nadev s patlidžanom. Ponavljajte postupak do utroška materijala i završite musaku redom tikvica. Prelijte sve paradajz pireom i stavite u zagrejanu rernu. Kad tečnost uvri jelo je gotovo. Tako pripremljena musaka se servira posuta iseckanom mirođijom i peršunom, a po želji možete da dodate i narendan posni kačkavalj.

5. Jelo sa bukovačom i krompirom - po receptu oca Gavrila

Potrebno:

300 g bukovače
4 krompira, 4 šargarepe
3-4 sveže paprike
sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire)
so
začini po želji
Priprema: Iseckati krompir na kriške, šargarepu na kolutove, svežu papriku na krugove, pečurku bukovaču na parčiće. Poređati u vatrostalni ili zemljani sud. Posoliti, staviti suvi začin i druge začine po ukusu. Pomešati sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire) sa vodom i preliti preko povrća tako da povrće ogrezne u sosu. Peći u rerni dok voda ne ispari.


Foto: Shutterstock

6. Tučeni prebranac

Priprema:

kilogram tetovca
3 - 4 glavice crnog luka
nekoliko čena belog luka
list lorbera
zrna bibera
Zaprška: 300 g crnog luka ili praziluka
kašika masti ili ulja
aleva paprika
so
biber

Priprema: Za prebranac je najbolji pasulj tetovac. Pasulj obariti da provri, vodu prosuti, naliti drugu. Dodati iseckan crni luk, nekoliko čena belog luka, list lorbera i nekoliko zrna bibera. Kad se pasulj dobro raskuva ocediti vodu pasulj dobro izgnječiti varjačom, pa presuti u posudu sa pripremljenom zaprškom. Zaprška se pravi od 300 grama crnog luka (za postan pasulj bolji je praziluk), kašike masti ili ulja, aleve paprike i soli i bibera po ukusu. Zapeče se u vrućoj rerni, najbolje u zemljanom sudu.

7. Tunjevina sa testeninom i kukuruzom

Potrebno:

200 g (integralne) testenine,
1 konzerva tunjevine u komadima,
150 g kukuruza šećerca,
2 struka mladog crnog luka,
100-150 g (posnog) majoneza,
1 kašičica soli,
1/2 kašičice biberaž

Priprema: Testeninu skuvamo sa malo soli al dente. Kukuruz šećerac skuvamo u slanoj vodi 5-8 minuta. Mladi crni luk naseckamo na sitnije komade. U činiju stavimo prohlađenu testeninu i kukuruz šećerac. Lagano promešamo. Zatim dodamo mladi crni luk i tunjevinu. Sve lagano promešamo da se smesa ujednači. Posolimimo i pobiberimo po ukusu. Na kraju dodajemo majonez i sve dobro sjedinomo. Ostavimo u frižideru da se dobro prohladi.

 

BONUS VIDEO: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU