Ovo morate probati: VRHUNSKI POSNI KOLAČ, a može biti i torta (RECEPT/VIDEO)

Magazin Praksa

04. 03. 2023. 000000 09:40

Photo: Bakina kuhinja

Potrebno je:

6 kašika punih brašna
5 kašika punih  griza
2 kašike kakaa
450 ml vode
2 pune kašike pekmeza koji imate
100 gr ml. posnog keksa 
5 kašika ml. oraha
50 ml maslinovog ulja (može običnog suncokretovog)
150 gr šećera (ja sam manje )
1 prašak za pecivo ili 1 kašičicu sode bikarbone

Fil:
200 gr posnog keksa
100 gr ml. oraha
120 gr posnog margarina
100 gr šećera u prahu
malo muskatno orahče po želji
50 ml soka od breskve, narandže..kajsije, šta imate

Foto: Bakina kuhinja

Priprema biskvita:

U sud sipati toplu vodu, dodati šećer i promešati dodati brašno, griz kako i prašak za pecivo i sve prosejati. Dodati ulje, keks, pekmez, orahe i sve izjednačiti. Testo bude ređe tako treba. Pleh obložiti pek papirom i sipati testo. Peći na 180 stepeni 40 minuta. 
Izvaditi iz pleha na dasku, izvrnuti ga, pa ga pritisnuti dnom pleha koji ste prethodno oprali i ohladili.  Ostaviti sat vremena da se ohladi. 

Priprema krema:

U sud umutiti omekšan margarin sa šećerom, i mikserom dobro umutiti da bude penasto. Dodati keks, orahe, šećer u prahu, muskatni orači narendan, i sok po želji. Sve dobro izjednačiti u penastu kremu.

Foto: Bakina kuhinja

Završni deo:

Kad se biskvit ohladi, ceo krem istresti odozgo na kolač, ili po želji preseći na pola, pa u sredinu staviti krem. Preko kolača staviti po želji, rastopljenu čokoladu 100 gr pomešanu sa 2 kašike ulja. Kad se kolač dobro ohladi, seći. Može poslužiti i kao posna torta. Uživajte!

BONUS VIDEO: 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU