Ulepšajte sebi SNEŽNE VEČERI: Ovo su tri ukusna čaja koja doprinose jakom imunitetu (RECEPTI)
LJudski imuni sistem je glavna barijera koja štiti telo od agresivnih spoljašnjih faktora. Jačanje imuniteta, kao i preventivne mere u cilju njegovog održavanja, relevantne su za sve ljude bez izuzetka.
Đumbir i med
Đumbir je idealan za ljude koji su navikli na frižider nego ukusan jer podstiče apetit. Inbir je moćan oksidant koji podstiče proces čišćenja creva od toksina i na taj način povećava imunološku odbranu organizma. Sadrži i dosta vitamina C, koji je takođe važan za podizanje imuniteta. Đumbir je odlično antibakterijsko sredstvo koje čisti telo od parazita. Vraća rad pankreasa i jetre, stimuliše štitastu žlezdu, poboljšava pamćenje, čisti krvne sudove od aterosklerotskih plakova i na taj način usporava starenje organizma.
Jednostavan recept za čaj od đumbira. Koren đumbira mora se narendati na krupno rende tako da se dobije 2 supene kašike. Stavite ih u litarsku teglu, dodajte 1-2 kašike običnog zelenog čaja, 3 kašike sveže isceđenog limunovog soka, 1 kašiku meda. Napunite teglu kipućom vodom do vrha i ostavite da se piće kuva. Čaj od đumbira je spreman za sat vremena.
Čaj od kupine
U kupinama ima toliko vitamina i korisnih supstanci da samo 100 grama ove bobice sadrži dnevni unos vitamina namenjen punom ljudskom životu. Ima radikalno jačanje imunološkog sistema, lek je za prehladu i kašalj (posebno u kombinaciji sa medom) i pomaže u pregledu gornjih disajnih puteva. Morska krkavina poboljšava pokretljivost creva, pomaže kod zatvora, dobra je za jetru, pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem, snižava krvni pritisak.
Za pripremu 500 ml čaja od kupine potrebno je samo 100 grama osušenih listova kupine, 2 kašike cimeta, meda i anisa po ukusu. Pomešati listove kupine, dodati med i anis po ukusu, sipati ključalu vodu, ostaviti 5-7 minuta. Dobijate dve porcije okrepljujućeg aromatičnog napitka.
Čaj od lipe
Lek broj jedan za prehladu. Aromatični topli čaj sa dodatkom meda povećava otpornost poreklu na prvi znak prehlade, ublažava napetost i umiruje. Ima antiinflamatorni, antipiretički, dijaforetski, ekspektorans, diuretički, analgetički efekat. Ima umereno baktericidno, sekretolitičko, antioksidativno i sedativno dejstvo, ima blage holeretičke i antispazmodične osobine. Promoviše eliminaciju toksina i metabolita.
Rasipam suvu lipu po stopi od 1 kašike cveća na 200 ml vode (oko jedne čaše). Bolje je sipati ne kipućom vodom, već kipućom vodom ohlađenom na 90-95 ° C. Poklopim čvrsto, a još bolje - umotam u peškir i ostavim 20-25 minuta da odstoji. Pijem i uživam.