ŠPANSKI PASULJ: Jedno od omiljenih jela Srba, u Španiji se sprema na malo drugačiji način (RECEPT)

Magazin Praksa

28. 02. 2023. 000000 18:30

Photo: Shutterstock/ Youtube printscreen

Španci u svojoj kuhinji dosta koriste pasulj, namirnicu koju i Srbi obožavaju. Ali, od našeg recepta ih razlikuju 3 sastojka, kao što su kuvana jaja, hleb kao i bujon. Ako niste znali, bujon se dodaje umesto vode, jer daje intezivniji ukus, a umesto da hleb služite sa strane, prepecite ga i izblendirajte, pa dodajte u jelo. Božanstvenog je ukusa i još boljeg mirisa, a ovako pripremljen pasulj će postati vaše novo omiljeno jelo.


Sastojci: 

45 ml maslinovog ulja 
2 kriške bageta
4 čena belog luka
1 crni luk
1 zelena paprika
1 šargarepa
1 veliki krompir
2 kašičice slatke paprike
400 ml paradajz sosa 
450 g belog pasulja iz konzerve 
450 g tamnog pasulja iz konzerve 
850 ml bujona od povrća 
4 jajeta
2 lovorova lista
šaka svežeg peršuna

Priprema: 
U šerpu sipajte maslinovo ulje, pa dodajte i propržite izlomljen baget, i cele čenove belog luka. Zatim izvadite, i  u istu šerpu sipajte seckani luk, šargarepu i papriku. Kada povrće omekša, dodajte seckani krompir, pa pospite slatkom paprikom. Nakon toga sipajte paradajz sos, pa posolite i pobiberite. Sipajte pasulj koji ste prethodno oprali i procedili, pa dodajte bujon (kocku za supu od povrća pomešajte sa 850 ml vruće vode). Dodajte lovorov list i dobro promešajte, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Smanjite temperaturu i poklopite, pa kuvajte još nekih 20 minuta. Prepečeni hleb, beli luk i seckani peršun izblendirajte, pa dodajte u pasulj. Promešajte, pa dodajte jaja na oko, pazite samo da se ne razliju. Pokrijte i kuvajte još 4 minuta dok jaja ne budu gotova. 

 

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU